Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Slum Village

– Vi har förlorat en av de bästa beatmakarna i världen, en tillbakalutad, cool snubbe med en stor, stor kärlek till musik.

Det är drygt en vecka sen Slum Village-rapparen Elzhi och resten av hiphopvärlden nåddes av beskedet att gruppens grundare, den redan legendariske producenten Jay Dee, avlidit efter en tids sjukdom, endast trettiotvå år gammal.

Elzhi sitter på ett hotellrum i Tyskland. Han är mitt uppe i en Europaturné tillsammans med gruppens andra hälft T3.

– Den senaste veckan har jag fått göra två gig helt själv, säger han och tar ett djupt andetag.

– T3 var tvungen att åka till LA på begravningen. Alla var tydligen där. Busta Rhymes, Q-Tip och Phife från A Tribe Called Quest, Common, Erykah Badu. Jay Dee var älskad och kommer att saknas av många.

Den guppiga berättelsen om Slum Village började 1989 på Pershing High School i stadsdelen Conant Garden i Detroit. Vännerna Jay Dee, T3, Baatin, Que D och Wajeed (idag ena halvan av kritikerhyllade Platinum Pied Pipers) började göra musik ihop under namnet Senepod.

Innan de hann släppa sin första demo hade de bytt namn till Slum Village och reducerats till en duo bestående av Jay Dee och T3.

I mitten av nittiotalet återförenades de med Baatin men fortsatte vara ett stökigt kapitel i hiphophistorien där trassel med skivbolag och en ostabil gruppkemi infogades som fotnoter på varje sida.

När Jay Dee smög sig ur gruppen 2001 för att satsa på en producentkarriär trodde många att det var slutet för Slum Village. Men de slöt sig samman och repade sig. Elhzi ersatte Jay Dee och de släppte skivan ”Trinity (Past, Present and Future)” 2002.

Då kom nästa motgång.

Under en turné började Baatins mentala hälsa att svikta. Han fick diagnosen schizofreni och tvingades lämna gruppen. På bara ett par år hade två tredjedelar av gruppens stomme försvunnit.

– Vi fick en liten identitetskris. Våra fans visste inte vilka som egentligen ingick i gruppen och var Slum Village var på väg, berättar Elzhi.

Efter ytterligare strul med skivbolag verkade Slum Village det senaste året slutligen ha funnit en viss stabilitet. Efter Jay Dees tragiska bortgång ser de nu det som sin mission att sprida hans arv.

– Vi måste fortsätta. Vilka ska annars föra legenden vidare när Jay Dee inte är med oss längre och Baatin mentalt inte är här för tillfället? Vi måste göra det för Jay Dee har fortfarande inte fått den respekt han förtjänade.

– Jay Dee kommer att få samma betydelse som 2pac och Biggie i framtiden. Han hade samma kraft. Han influerade och startade många karriärer. Vi ska se till att hans sound lever vidare.

Fakta

James ”Jay Dee” Yancey, också känd som J Dilla, fick aldrig ett brett erkännande men var en av det senaste decenniets mest respekterade hiphopproducenter. D’Angelo, De la Soul, Common och Erykah Badu är bara några som har Jay Dee att tacka för sina största ögonblick. Jay Dee lämnade Slum Village 2001 men fortsatte att vara en stor influens för gruppen och resten av Detroits hiphopscen. 2004 återförenades Jay Dee och Slum Village på låten ”Reunion”.

Publicerad i Sydsvenskan februari 2006.

 28/2 2006, 23:05 – Jonas | Arkiv,Artiklar

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: