Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

R.A. The Rugged Man

R.A. The Rugged Man har kallats hiphopens Forrest Gump, men under perioder är det frågan om inte hiphopens Charles Bukowski varit mer träffande.

1993 skrev R.A. Thorburn på ett kontrakt på 300 000 dollar för skivbolaget Jive. Han hängde på samma klubbar som Puff Daddy och Notorious B.I.G, och var tjenis med de flesta stora namnen på New Yorks hiphopscen. Kort och gott kunde han beskrivas som lovande, vilket de många nollorna på skivkontraktet skvallrade om.

Tolv år senare släpptes hans officiella debutalbum ”Die, Rugged Man, Die” på det lilla bolaget Nature Sounds.

– Jag är inte så snabb helt enkelt, berättar R.A när jag når honom en timme innan han ska upp på scenen i Stockholm.

– Att albumdebutera 2005 är ju rätt långsamt för någon som rappat sen 1986.

Exakt vad han sysslade med mellan 1993 och 2005 vet han nog bara själv. Det finns många smaskiga historier med varierande sanningshalt som återberättas i media gång på gång.

Klart är att han sparkades från Jive 1995, att skilsmässan var en rätt smutsig historia och att hans mentala hälsa under åren varit skiftande. Idag är han fullt återställd, enligt honom själv.

I slutet av nittiotalet medverkade han tillsammans med bland andra Mos Def, Talib Kweli och en viss Eminem på de mycket inflytelserika samlingsalbumen ”Sound Bombing” som indiebolaget Rawkus gav ut. Skivor som medverkade till att sprida Kånkenhiphop globalt.

Han gjorde gästinhopp på mixtapes och tolvor men försörjde sig också på att skriva i tidningar som Vibe och Mass Appeal.

– Jag hamnade där av en tillfällighet. Jag har länge varit en filmfanatiker och har en sjukt stor samling klassiker och originalfilmer. Mass Appeal ville ha någon sorts kändisfilmspalt och frågade om jag ville göra den.

– Efter några nummer började andra höra av sig med erbjudanden om att ”du får så och så mycket om du vill skriva om den och den”. Jag fick 2000 dollar av ett magasin för att intervjua Usher. Jag fick honom att prata om att han brukar stoppa en slang i arslet för att skölja tarmarna, haha.

Eh…varför gjorde han det? 

– Jag tror han hade ätit dåligt kött eller något och ville rena kroppen. Det låter rätt smärtsamt. De var inte så jätte glada efteråt, haha. Jag tror inte de för samman mig med någon popstjärna en gång till. Men vad hade de förväntat sig liksom? Det var ju R.A. The Rugged Man de frågade.

Publicerad i Sydsvenskan 2006-03-03

 3/3 2006, 0:17 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: