Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Axwell

Bland de svenska houseproducenter som de senaste åren haft stora framgångar utomlands finns det en kvartett namn som verkar i en klass för sig. Eric Prydz, Steve Angello, Sebastian Ingrosso och exilskåningen Axel Hedfors, mer känd som Axwell.

Tillsammans har de tagit muskulös svensk house till de största internationella klubbarna.

– För ett par år sen var housescenen i England rätt sömnig, sen kom vi och bara sparkade in dörren. Eric, Sebbe, Steve och jag själv fullständigt matade ut låtar. Jag tror att de blev överkörda helt enkelt.

– De gillade de rena och maxade produktionerna utomlands. Det var ett nytt sound som lät väldigt bra, fortsätter han.

Axel Hedfors började göra musik redan i tonåren. Genombrottet kom för två sen i form av singeln ”Feel The Vibe”.

– Efter den lyckades jag leverera några riktigt feta tolvor och remixer på rad. Sen dess har det spurtat på i ett fint tempo.

Världsstjärnor som Pharrell, Moby och Usher var bara några av dem som förra året köade för att få en uppumpad Axwell-make-up på sina låtar. Trots det har uppmärksamheten här hemma varit relativt sparsam.

– Till och från kan jag känna ”men shit, fattar folk inte?”. Samtidigt hjälper det en att hålla sig på mattan. För mycket uppmärksamhet gör det lätt att tappa drivkraften.

– Det finns redan en extrem kändisgrej i Sverige bestående av människor som verkligen inte presterat något. De är bara kändisar. Jag föredrar hellre att göra mycket utan att få uppmärksamhet istället för tvärt om. Sverige är ju också lite av doldisarnas land.

Publicerad i Sydsvenskan 2006-05-18 i Sydsvenskan

 18/5 2006, 7:36 – Jonas | Arkiv,Artiklar

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: