Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

DJ Assault

Detroitproducenten DJ Assault har gjort hiphopsnuskig techno sedan mitten av nittiotalet.  Är det smart musik? Nja. Är det kul? Kanske. Får det oss att dansa som galningar? Yepp.

Sexelementen i hiphop är ett av de effektivaste verktygen för att hålla kvar festande människor i rätt stämning. Den lösa bunt producenter vars musik brukar kallas för ghetto tech har utnyttjat det och plockat ut de snuskigaste ramsorna för maximal dansgolvseffekt.

Ass-N-TittiesDJ Assaults största hit och en av få ghetto tech-låtar som hittat ut till en bredare publik – bygger på att orden “ass and titties” upprepas i oändlighet medan han rappar om bleka bitches som tror att de är ”the shit”.

Det är förolämpande, dumdristigt men alltid en hundraprocentigt dansgaranti på i princip vilken klubb som helst.

Sist jag hörde Ass-N-TittiesKB hamnade jag i en spritdoftande diskussion med en yngling som var upprörd över hur de kunde låta DJn stå och spela sexistisk skitmusik. Jag försökte förklara att ironi inte bara förekommer bland svenska sjuttiotalister, att han inte skulle ta alla texter bokstavligt. Samtidigt kände jag att jag i mitt försvar låg väldigt nära det argument som utviksbrudarna i Slitz använder – att avfärda plojsexism som “en kul grej”.

Rent instinktivt är det lätt att placera DJ Assault, eller Craig Adams som hans mamma kallar honom, i raden av de chauvinistiska svin som ser strippklubbar som en lika naturlig del av manlig gemenskap som fotbollsderbyn. Samtidigt är det något i hans släpiga och vänliga stämma som hindrar en från att automatiskt ta avstånd och tro på att hans låtar inte bottnar i förnedring.

– Jag gör framförallt musik för kvinnor, förklarar han på en telefonlinje från Atlanta där han bor idag. Killarna bryr jag mig faktiskt inte om överhuvudtaget. De är oftast bara avundsjuka. Men om kvinnorna gillar musiken kan inte killarna ignorera det för alla killar gillar kvinnor.

Så du menar att anledningen till att du har så snuskiga texter är för att kvinnorna gillar det?
– Ja, för de brukar verkligen gilla musiken. Plus att jag gillar kvinnor.

Vad är viktigast för dig, texterna eller musiken?
– Det är en bra fråga. Jag tror aldrig jag tänkt på det tidigare. Båda är viktiga. Det finns personer som anser att det går att säga vilket nonsens som helst bara musiken är bra. Men jag håller inte med. En bra låt ska innehålla båda ingredienser för att få en balans.

DJ Assault har smyckat sina basinsmetade technorytmer med repetativt hiphopsnusk i mer än tio år. Men han är inte alls representativ för något hiphopromantiskt “raw ghetto sh*t” utan en absolutist med handelsexamen från universitetet i Atlanta.

– I mycket amerikansk hiphop är fokus inställt på att visa hur miserabelt och ghetto allt är. Men det tilltalar inte mig alls. Jag ser ingen anledning att göra folk deprimerade. Jag försöker bara vara annorlunda och göra något kul och underhållande. Jag har rätt sjuk humor, men även om det är dum musik så får den dig att dansa.

Publicerat i Sydsvenskan 2006-09-21.

 21/9 2006, 13:42 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: