Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Robbo Ranx – grindvakten

Det är en sommarvarm tisdagskväll i London. På Great Portland Street några kvarter norr om Oxford cirkus är det folktomt. De olika våningsplanen på The Yalding House där BBC:s olika radiokanaler har sina studior ser lika tomma ut genom fönstren.

Strax efter att säkerhetsvaktens tv visat hur Manchesters Uniteds Wayne Rooney avgjort matchen mot italienska Milan i Champions League ramlar BBC 1Xtras reggaeprofil Robbo Ranx in genom den stora trädörren med famnen full av cd-skivor. Det är tjugo minuter kvar till sändning och han kommer direkt från flygplatsen efter spelningar i USA.

Ändå sedan BBC för fem år sen bestämde sig för att starta en radiokanal helt inriktad på svart musik har Robbo Ranx hållit den Jamaicanska facklan brinnande på 1Xtra. Idag är hans program Dancehall Splurt ett av de mest populära, om inte det populäraste, radioprogrammen i världen inom jamaicansk musik med hundratusentals lyssnare långt utanför Englands gränser.

För många av dem som inte är uppvuxna med dancehall och reggae direkt utanför dörren är programmet den viktigaste och enda länken till Jamaicansk kultur.

– Ibland känner jag mig som en grindvakt mellan reggaevärlden och den övriga världen. Den som ser till vad som sipprar genom och vad som inte gör det, berättar Robbo Ranx eller Roger Robinson som han egentligen heter.

– Något inom mig är väldigt beskyddande när det gäller vår musik och kultur. Vissa element inom musiken är väldigt destruktiva och de tillåter jag inte helt att komma ut på min show. Jag vill inte bidra till att människor får en felaktig bild av vad allt handlar om.

Trots att det bara är minuter kvar till sändning verkar Robbo ta det cool. Han ber sin assistent att bränna några cd:ar, pratar lite i telefon (uppenbarligen med någon Jamaican då hans brittiska accent snabbt slår om till brötig patois) innan han 21.58 stänger av mobilen och kliver in i studion för att börja den första av veckans två sändningar.

Några jinglar och ljudeffekter signalerar för lyssnarna att det är dags att lämna det smattrande drum’n’bass-London och dra till Jamaica under två timmar.

I ett vansinnigt tempo avverkar Robbo Ranx några av de hetaste dancehallrytmerna för tillfället. Händerna vandrar snabbt och säkert mellan cd-spelare, mixer och dataskärmen på väggen där han väljer mellan olika samplingar att hysteriskt dekorera musiken med. Han gormar i micken, dansar och klappar händerna entusiastiskt.

Om man sluter ögonen dröjer det inte länge innan man förflyttats till ett basdrypande dansgolv. Så här brukar det låta varje tisdag medan sändningarna på torsdagar är mer traditionell radio med genomgång av topplistor och exklusiva intervjuer med allt och alla från reggae- och dancehallvärlden.

– Ibland måste man närma sig musiken från ett mer journalistiskt perspektiv i radio för att ge den mer liv. Radio är ett medium där folk bara kan ”se” musiken genom det de hör. Därför måste du måla bilder, berätta historier, förklara och ge människor möjlighet att skapa sig en egen inre drömbild av musiken.

Publicerad i Sydsvenskan 2007-04-27.

 27/4 2007, 21:04 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: