Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Neneh Cherry

Under 80- och 90-talet befann hon sig i den internationella popmusikens allra främsta och mest innovativa led. Idag har sångerskan Neneh Cherry lämnat London och funnit en ny trygghet i Stockholm och gruppen Cirkus.

– Det är en annan tid nu. Det finns ett behov av att uttrycka sig på ett annat sätt. Vi behöver inte hoppa upp och ner för att framhäva oss som band och som människor. Jag tycker det kan vara skönt att vara del av en större maskin. Det finns en styrka i gemensamma ansträngningar, berättar Neneh Cherry via telefon från Stockholm.

Idag är det mer än tio år sedan senaste skivan Man släpptes. Mycket har hänt sen dess både på det personliga planet och med popmusiken i sig. Neneh Cherry har lämnat London och via Spanien och barndomshemmet i Tollarp utanför Kristianstad slagit sig till ro i Stockholm.

– Under de här senaste åren när jag skrivit och hållit på med musik har det aldrig känts rätt. Jag har inte varit närvarande, något har saknats. Nu har jag en mycket klarare bild av vad jag vill göra.

Även om det är mer än tre år sedan idag 43-åriga Neneh Cherry, livskamraten Cameron McVey och resten av familjen flyttade hem till Sverige slinker det fortfarande med engelska uttryck när hon pratar, vilket är förståeligt. Hon var 14 år när hon lämnade Sverige för New York och har inte bott här sedan dess.

Neneh Cherrys fick sitt stora genombrott slutet av 80-talet med albumet Raw Like Sushi och Buffalo Stance – den utan tvekan mest framgångsrika svenska hiphopsingeln än idag. Men då var hon redan ett välkänt namn i Londons mest fashionabla musikkretsar.

Raw Like Sushi producerades av Cameron McVey. De kommande åren kom han att jobba med Massive Attack, Portishead och många andra av de artister som med nedrökta, melankoliska beats placerade Bristols triphopscen på kartan. Flera av de största namnen bodde till och med periodvis i parets hus i London.

Med Cirkus är det som om 20 år av erfarenhet och upplevelser från popmusikens frontlinje sjunkit in och skapat en ny grund att utgå ifrån.

– Vi har alltid haft många människor runt omkring oss i våra olika projekt. Vi har aldrig velat göra allt själva. Utbytet och samarbetet är det som driver musiken framåt.

Cirkus består av Neneh Cherry, Cameron McVey, sångerskan Lolita Moon och producenten Matt ”Karmil” Kent. Medan både Cameron McVey och Neneh Cherry kommit in i medelåldern har paret Karmil och Moon knappt lämnat tonåren.

– Vi har alltid varit mer attraherade av yngre folk som är lite naiva med det de håller på med. Människor som är lite mer oförsiktiga än färdigutbildade musiker.

På Cirkus ett år gamla debut Lay Lower som återutgavs i Sverige i veckan har den naiva oförsiktigheten svårt att lysa genom. Soundet är snarare tryggt familjärt, men på ett ganska angenämt sätt.

– Även om vi växer och utvecklas är rötterna de samma. Det finns alltid en tråd som håller ihop det. Det blir lite som att börja om utan att jag överger min historia.

- - -

Musikfamiljen Cherry-Jah

•Neneh Cherrys biologiska far är svensk-afrikanska trumslagaren Amadu Jah men hon växte upp tillsammans med mamma Moki Karlsson och den amerikanska jazzlegenden Don Cherry.

•Popmusikern Eagle-Eye Cherry är Neneh Cherrys halvbror.

•Soulsångerskan Titiyo Jah är Neneh Cherrys halvsyster.

•Halvbrodern Cherno Jah var en av pionjärerna på den svenska hiphopscenen.

•Neneh Cherry är gudmor till brittiska popstjärnan Lily Allen.

Publicerat i Sydsvenskan 2007-11-14. Återpublicerad med tillstånd av Sydsvenskan.

 11/11 2007, 20:12 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: