Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Lazee – en familjeaffär

För Hiphop-Sverige har Lazee redan bevisat sin potential. Med hjälp av ”familjen” och singeln Rock Away ska resten av världen också fatta att han är fantabolous.

Ibland framstår ett sönderregnat London som värsta paradiset i jämförelse med en fredagseftermiddag i februari i Malmö. När rapparen Lazee och hans ständiga följeslagare och manager Kabiru Bello kliver ur en taxi vid Möllevångstorget är det exakt en sådan dag.

Iskallt regn, så finfördelat att det knappt syns, piskar allt hårdare i sidled. Medan jag och Bello söker skydd på en bar i närheten ställer Lazee utan protest upp på några utomhusbilder innan även han får komma in i värmen.

Trots att vi setts och till och med spelat ihop på klubbar ett par gånger tidigare har vi aldrig suttit ner och pratat. Det har aldrig varit läge. Dels för att nattklubbar inte är den bästa intervjumiljön. Dels för att Lazee alltid har haft en drös polare i hälarna varje gång jag träffat honom.

Grabbarna. Boysen. Om det är något som förenar Lazee med andra nya svenska hiphopnamn som slagit brett de senaste åren är det kollektivismen.

Precis som grammisvinnaren Adam Tensta jobbar Lazee inte ensam utan med ett halvt fotbollslag av vänner och bekanta i ryggen. Alla har olika specifika roller och uppgifter men målet är gemensamt.

Det handlar om klassiskt entreprenörskap och om att bygga upp ett eget musikbolag från grunden utifrån de nya förutsättningar som den digitala revolutionen de senaste åren tvingat fram.

Lazee och människorna kring honom jobbar för Fantabolous – klubben och företaget som han startade tillsammans med Kabiru Bello 2006.

Drygt ett år senare hade besättningen kompletterats med Andreas Grahn och idag är det de tre som äger Fantabolous.

– Alla som finns omkring mig är riktiga människor. Det är folk som jag kallar för familj och vill ha med när jag lyckas. Och för att lyckas måste vi jobba tillsammans. Min bror kommer att vara med mig vad jag än gör, säger Lazee, eller Mawuli Kulego som han egentligen heter.

Kabiru Bello och Lazee är inte biologiska bröder utan snarare vad andra skulle kalla oskiljaktiga vänner. De växte upp tillsammans, först i Lindängen och sedan i Sofielund.

När Lazees mamma skickade honom till London för att plugga när han var tolv dröjde det inte länge innan Bello flyttade efter. Nu har de båda lämnat Malmö för Stockholm.

– På sätt och vis är det viktigt att hålla det inom familjen. När du har familj vet du att deras bästa också är ditt bästa. Om du har anställda jobbar de tio till sex för dig. En familj jobbar ihop i 24 timmar, säger Lazee.

Förutom kollektivismen finns det ytterligare saker som förenar den nya generationen svenska rappare. Till skillnad från Petter och de andra veteranerna som placerade svensk hiphop på kartan verkar många yngre rappare just nu mer se hiphop som en uttrycksform och attityd än som en enhetlig genre.

Hiphop har blivit ett sätt att närma sig och tolka den samtida populärmusiken.

– Idén med min kommande platta är inte att det ska vara en hiphop-, pop- eller rockplatta. Det ska vara en skiva med hiphopelement som innehåller bra musik. The influence of the songs are hiphop för det är så jag uttrycker mig.

Han pratar så. Tonåren i London har gjort att Lazee ständigt saxar mellan skånska och engelska.

– På kommande skivan får du a little bit of everything. Varför då? För att jag redan visat vad jag går för när det kommer till hiphop.

– Den senaste tiden har jag blivit mycket bättre på att anpassa mig till olika sorters musik. Men house med hela den där rockkänslan som var på ”Rock Away” var något nytt för mig, fortsätter han.

Rock Away är den första singeln från Lazees kommande debutalbum. Ännu har inte skivan något mer specifikt släppdatum än ”senare i höst, när det känns rätt”.

Låten är ett samarbete med svenska producenten Ishi och Sebastian Ingrosso, internationellt hyllad superstar-dj i Swedish House Maffia. Resultatet är lättfångad popmusik i housetempo där Lazee lever rock’n’roll-myten i hiphopkostym.

Enligt Lazee är Rock Away fortfarande bara början.

– Jag garanterar, mark my word if you’re gonna interview me in the future, Fantabolous kommer att bli som Virgin Mega store. Vi kommer att finnas på varje kontinent i varje stad. Det ska vara en produkt som alla är i behov av. Mina barnbarnsbarnbarn ska kunna leva på det vi startar nu med Fantabolous. Det garanterar jag.

Publicerat i Dygnet Runt, Sydsvenskan 2008-02-12.

 12/2 2008, 14:43 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: