Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Arash

2006 bjöd Rysslands största musikkanal Muz-tv in två utländska hedersgäster till sin årliga prisgala på Olympia stadion i Moskva. Den ena var rapparen 50 Cent, den andra Arash Labaf från Rörsjöstaden i Malmö. 2009, fyra år efter genombrottet, hade han två länder kvar att erövra.

På en bakgata vid Värnhemstorget i Malmö, mellan en snabbmatsrestaurang och en bilmekaniker, ligger musikbolaget Extensive Music. Från gatan är det inget som skvallrar om att adressen är högkvarter för några av Sveriges största musikexporter.

Inte heller innergården som de delar med ett par andra studios ger sken av att vara något utöver det vanliga.

Det är först när man i entrén till kontoret möts av en sportig motorcykel som doften av framgång blir tydligare. Motorcykeln tillhör producenten Robert Uhlman. Han har skrivit och producerat till artister som Dr Bombay, Basshunter och Günther.

I entrén står även en grå militärcykel lutad mot en vägg. Ägaren till cykeln heter Arash Labaf och bor i Rörsjöstaden. Tillsammans med Basshunter är han Extensive Musics mest framgångsrika artist och den som Robert Uhlman jobbat mest med de senaste åren. Arash, som han kort och gott är känd som, har just kommit tillbaka till Malmö.

– Jag hade tre shower i helgen. I fredags spelade jag för Rix FM i Helsingborg, på lördagen var det en konsert i Moskva. I söndags åkte jag till Polen och gjorde en tv-show där på måndagen och … vad är det för dag idag?

Var helgen ovanligt hektisk eller ser det jämt ut så här?

– Nej, det här är lite mer än vanligt. I Polen spelade jag tillsammans med Shaggy för 50 000 personer. Vi spelade en timme var.

Jamaicanska dancehallstärnan Shaggy har sålt närmare tjugo miljoner skivor och är det största namnet som gästar Arash nya album ”Donya”. Albumet är uppföljaren till Arashs succédebut från 2005 som genom singlarna ”Boro Boro” och ”Temptation” sålt omkring 800 000 exemplar.

”Donya” är även namnet på första singeln från nya albumet. Låten, ett samarbete med just Shaggy, landar musikaliskt någonstans mellan Iran, Sverige, Jamaica och Indien.

Till skillnad från genombrottsinglarna som båda toppade svenska listor är det ingen här hemma som fallit pladask den här gången.

– Här är det ingen som spelar den på radio men den har gått väldigt bra i Ryssland och den delen av världen. Jag tror att den är den tredje mest spelade låten där just nu.

Varför tror du att ”Donya” går bättre där?

– En anledning kan vara att radion i Sverige inte gillar låten. En annan att den är på persiska. Det får man inte glömma. Den senaste tiden känns det som om svensk musik har gått tillbaka mycket till 80-talet med hela schlagergrejen. Det udda får inte plats längre.

Han är klädd i jeans, vita tygskor från Fred Perry och Guccisolglasögon. Ur den uppknäppta kortärmade skjortan skymtar en rakad bringa med tredagarsstubb.

– Klart jag blir lite besviken men jag glömmer det lika snabbt. Det är inte så att jag bara har Sverige att tänka på. Det är andra länder också. Om jag bara hade haft den här marknaden hade jag självklart tagit det mycket hårdare.

Arash Labaf föddes 1977 i Irans huvudstad Teheran. Under kriget med Irak tvingades han och familjen att fly till Sverige. Då var Arash tio år. Efter att ha bott i Uppsala i fem år flyttade hela familjen till Malmö och Rosengård 1992. Även om han länge varit intresserad av musik, Arash härmade idolen Michael Jackson redan som åttaåring i Teheran, var det inte förrän han flyttade till Malmö han började spela i ett band.

– Jag kommer ihåg att jag vissa nätter inte kunde sova bara för att jag visste att jag skulle in i replokalen dagen efter. Det var så nytt för mig och jag såg fram mot det så mycket.

Efter ett par års harvande kom han i kontakt med det då nystartade bolaget Extensive Music och fick möjlighet att spela in demos i deras studio. 2002 anställde de honom för att göra musik tillsammans med Robert Uhlman. Två år senare började Arash experimentera med att sjunga på persiska. Låten ”Man O To” hamnade på soundtracket till filmen ”Hip hip hora” och en samling med orientalisk pop vilket var en tillräcklig bekräftelse för att fortsätta.

Från början var inte persiska ett självklart val då Iran är det enda land i världen som har persiska som första språk. Och oavsett hur populär han är i hemlandet kan inte Arash uppträda där på grund av att den styrande regimen förbjudit västerländsk popmusik. Det närmaste han kommer är Dubai dit semestrande iranier brukar vallfärda så fort han kliver upp på scen.

Du har toppat listor över hela världen …

– Det är lite för snällt sagt. Det är inte över hela världen, men vissa länder.

Okej, du har toppat listor i länder som är utspridda över hela världen …

– Det är korrekt.

…och du är den enda svensk som har sålt ut Gibson Amfi Theater i Los Angeles samt ännu större arenor på andra ställen i världen.

– Ja, på två dagar fyllde jag ensam tre fotbollsarenor. Det var ingen festival utan de kom bara för min skull.

Var någonstans var det?

– Det var i Tadzjikistan.

Tadzjikistan ligger nordöst om Afghanistan och gränsar förutom till Afghanistan också till Kina, Kirgizistan och Uzbekistan.

– Jag har bara varit där en gång. När jag kom fram hade de stängt av halva flygplatsen. Det var 2 000–3 000 poliser. Det var helt sjukt. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det kändes verkligen som att vara Michael Jackson eller Rolling Stones.

De fullsatta arenorna rymmer upp till 30 000 personer. Enligt arrangörerna hade de kunnat ta in dubbelt så många besökare men av säkerhetsskäl, risken för att människor skulle bli ihjältrampade var för stor, valde de att endast tillåta publik på läktarna men inte på gräsplanen framför scen.

Det är ingen tillfällighet att just tadzjikerna omfamnat Arashs mix av västerländsk reklamradiopop och orientalisk musik på persiska. Utanför Iran är Tadzjikistan det största persisktalande landet i världen.

– I och med att de tillhört Sovjet tidigare pratar de här människorna ryska och lyssnar på rysk radio. Men deras modersmål är persiska. När de hör en artist sjunga på persiska på radion blir det som om kraften kommer från två håll. Det var något jag aldrig upplevt. Ryssland är annars den marknad där det gått bäst för mig.

2006 vann Arash som första icke ryska artist någonsin en rysk grammis. Låten, en omarbetning av hans ”Temptation” var ett samarbete med Rysslands svar på Spice Girls – Blestyashchie. Samma år var han utländsk hedersgäst tillsammans med rapparen 50 Cent på Muz-tvs årliga prisgala. Muz-tv är Rysslands största musikkanal och deras årliga show på Olympiastadion i Moskva är en av landets största nöjeshändelser.

Precis som många av de andra länderna som Arash har erövrat ligger det ett stenhård och målmedvetet promotionarbete bakom. Men Arash menar att det även finns kulturella och geografiska förklaringar till att han slagit så stort i vissa länder.

– Ryssland ligger mellan Europa och Mellanösten i sitt tänkande. Deras musiksmak påminner pyttelite om orientalisk musik. Därför tror jag att de, precis som i Grekland där det också har gått jättebra, haft lättare att ta till sig mina låtar.

Sticker dina låtar ut även i länder där orientalisk pop är mer vanligt?

– I och med att jag är uppvuxen här i Sverige har jag mycket europeiska element i min musik. Den är inte jätteorientalisk utan en mix av orientalisk och västerländsk musik. Så den sticker ut väldigt mycket i de länderna också.

Även om Arash har haft stora framgångar i östra Europa och Centralasien är det fortfarande två marknader han ännu inte har lyckats erövra: England och USA.

– Jag vill in på de engelska och amerikanska marknaderna men det är nästan omöjligt att brejka där på ett annat språk. Historiskt sett har det aldrig gått om det inte gällt spanska låtar i USA. Men hela grejen med min musik är att göra det på persiska för att det är mellanösternmusik.

Arash menar att balansgången mellan det kreativt konstnärliga och det kommersiella kan vara knepig.

– Ibland blir det svårt, speciellt med texter. När jag skriver en persisk text säger bolaget: ”det låter inte hitigt i våra öron”. Det är det jag har haft mest problem med på båda plattorna. Jag får ändra texterna om och om igen. Ibland är det synd för texterna tappar sin betydelse på vägen.

Vad skulle du helst välja mellan att spela i Iran eller ett få ett genombrott i USA och England?

– Spela i Iran. Ett genombrott i England och USA är såklart smartare att säga då det innebär att du blir stor överallt. Men spontant säger jag Iran och att få göra en stadiumshow där för mina landsmän.

- - -

Arash Labaf

Född: 1977 i Irans huvudstad Teheran.

Bor: Rörsjöstaden i Malmö.

Familj: Far och mor samt två yngre bröder.

– Jag kommer från en akademisk familj. Mina bröder är läkare respektive jurist. Jag är lite av familjens svarta får som valt musiken.

- - -

800 000

Så många exemplar har debutalbumet ”Arash” sålt enligt Extensive Music.

Arash har förutom i Sverige toppat listor i Polen, Serbien, Ungern, Ryssland, Förenade Arabemiraten, Georgien, Ukraina, Tjeckien, Israel, Grekland, Bulgarien, Turkiet, Slovakien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Uzbekistan och Tadzjikistan.

2,5 miljoner

Så många ringsignaler av singeln ”Boro Boro” har sålts enbart i Ryssland.

– Alla säger precis som du ”Bora Bora”. Men låten heter ”Boro Boro”. På grund av att radion sa fel från början har folk i Sverige fortsatt att säga fel. ”Bora Bora” är en ögrupp (del av Sällskapsöarna, nordväst om Tahiti) medan ”Boro Boro” betyder ”stick” på persiska.

Tidigare publicerad i Sydsvenskan 2009-05-15

 15/5 2009, 0:12 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: