Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Det behövs alltid fler Andy och Lennart

Jag har alltid haft svårt för den där tanken att allting ska vara nytt, nytt, nytt hela tiden. Och framför allt har jag svårt för att nytt alltid definieras utifrån det som är senast ut på marknaden och in i mediekarusellen. När det enda viktiga i själva verket är vad som är nytt för mig.

Nej, de kloka orden ovan är förstås inte mina utan Lennart Perssons. Jag norpade dem rakt av från inledningen till hans antologi ”Sånger om sex, Gud och ond bråd död” från 2008.

Kom att tänka på Lennart Persson i morse när jag nåddes av beskedet att ännu en hjälte lämnat oss alldeles för tidigt. Den här gången var det Teddy Pendergrass – Philadelphias och soulmusikens allra främsta sångare – som 59 år gammal somnade in för gott.

Om det inte vore för Lennart Persson och andra människor som outtröttligt rotat i bortglömda vrår av musikhistorien hade jag förmodligen aldrig ha kommit i kontakt med vare sig Teddy Pendergrass, Charanga 76 eller tjeckoslovakiska soulsångerskan Marta Kubišová.

Innan i onsdags, när hon överraskande landade på min hallmatta i form av en stilsäkert paketerad samling från återutgivningsbolaget Vampi Soul, hade vi aldrig blivit presenterade för varandra. Just nu känns vi närmast oskiljbara.

Om Lennart Persson vuxit upp tjugo år senare i England i stället för i rockstaden Malmö är det mycket möjligt att han spetsat frukostflingorna med vinylskärvor från samma skivbackar som Andy Votel.

På nyfiket entusiastiska etiketten Finders Keepers har Votel och musikarkeologvänner som Belle And Sebastian och Saint Etiennes Bob Stanley introducerat omvärlden för allt från obskyra skräckfilms-soundtrack till kosmisk krautrock och borttappade funkskatter från Pakistan.

I morgon gästar Andy Votel Inkonst där lokala skivbackgrävarna Lugnet och Klubb Kristallen fixar eh… skivan. Vi som aldrig tröttnar på att dansa till låtar vi garanterat inte hört tidigare – musik som må vara hur gammal som helst men ny för oss – gör bäst i att börja köa redan nu.

Några återutgivningar att kolla in:

1. ”Etiopiques” (Buda Musique)
Fransk serie i hela 23 volymer som fokuserar på 60- och 70-talsmusik från Etiopien och Eritrea. Utmärkt genväg till jazzlegender som Mulatu Astatke och Alemayehu Eshete.

2. ”Nigeria Special” (Soundway)
Disco, rock och blues i Nigeriansk tappning. På nästkommande släpp fokuserar de på afrobeat och den oborstat funkiga musikscen som växte fram kring Afrikas största musikstjärna på 70-talet: Fela Kuti.

3. ”The Blank Generation – The Blank Tapes NYC 1975-1985” (Strut)
Med utgångspunkt i producenten Bob Blanks diskografi berättar brittiska Strut historien om hur New Yorks disco blev house och garage. Släpps i början av februari.

Publicerat i Sydsvenskan januari 2010.

 18/1 2010, 1:00 – Jonas | Arkiv,Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: