Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Norman Jay

I över 25 år har Norman Jay missionerat för svart musik i radio och på dansgolv över hela världen. Hans skivsamling utgör soundtracket till flera generationer britter. För sex år sedan fick han en hedersmedalj av drottning Elizabeth II för sina insatser för svart musik i England.

– Som DJ försöker jag göra mig osynlig. Visst, jag kan mixa skivor hyfsat men uppenbarligen är inte det viktigast för folk. Det är musiken.

För att personifiera en internationell superstar-DJ har engelsmannen Norman Jay en väldigt ödmjuk inställning sitt skivspelande.

– Att spela skivor handlar om att välja rätt låtar. Musik för mig är som att lägga pussel. Det finns bara ett rätt sätt att göra det på men miljoner felaktiga.

Grejen är att Norman Jay lägger musikpussel bättre än de flesta. I 25 år har han dragit trådar mellan soul, house, reggae, jazz och hiphop. Han har slutit cirklar mellan dåtid och framtid, mellan obskyrt och kommersiellt.

Som en svart motsvarighet till brittiska radiolegenden John Peel har han lättillgängligt och underhållande presenterat svart dansmusik för de breda massorna, alltid med ett leende på läpparna.

– För det första är jag underhållare. Jag undervisar inte. Musik är något som man ska njuta av och ha roligt till. Men när människor har roligt är de ofta mer öppna för att ta till sig och lära sig nya saker.

Att närma sig Norman Jay är som att dyka ner i tre decennier modern brittisk klubbmusikhistoria. Med en osannolik förmåga har han alltid lyckats befinna sig i händelsernas centrum oavsett om vad som varit månadens smak på dansgolven. 2002 tilldelades han som första svarta brittiska DJ en hedersmedalj av drottning Elizabeth II för sina insatser för svart musik i England.

Den största delen av sin karriär har Norman Jay tillbringat på radion. I mitten av 80-talet var han med och startade upp den inflytelserika piratradiostationen Kiss FM – Londons första renodlade dansmusikstation.

De senaste åren hade han två egna program på statliga BBC. Men i februari i år, när ledningen ville flytta hans söndagssändning ”Giant 45” till lördagskvällar, tvingades han lämna radion för att det krockade med hans internationella DJ-uppdrag.

Den idag 50-åriga Norman Jay är född och uppvuxen i Notting Hill i västra London. Hans spelningar med brodern Joey Jay och deras mobila diskotek Good Times på Notting Hill-karnevalen sista helgen i augusti varje år är sedan länge legendariska.

I år spelar de där för 29:e året i rad (nästa år lär bli sista gången). Men det är fortfarande känslosamt.

– För mig är det ett sätt att återvända till mina rötter för att tacka alla dem som har stöttat Norman Jay under åren och påminna folk om att världen kanske inte är ett sådant hemskt ställe i alla fall.

* * *

Fem Norman Jay-favoriter juli 2008

1. Lisa Shaw – All Night High

2. Ella Fitzgerald – Get Ready

3. Dennis Brown – Some Like It Hot

4. Maynard Ferguson – Invitations

5. Jet Tricks – Free

* * *

Publicerad i Sydsvenskan 2008-07-10. Återpublicerad med tillåtelse av Sydsvenskan.

 11/5 2010, 13:34 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: