Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Sista Sekunden

Ni trodde punken var död? Glöm det. Svensk punk och hardcore upplever just nu en renässans. Några som skakat liv i liket är Sista sekunden från Malmö.

– Vi kanske borde ha sagt till er att ta med öronproppar?

Sista sekunden hämtar andan i en av Studiefrämjandets trånga replokaler vid Sofiepark i Malmö. Några minuter tidigare har deras larmande punk och hardcore på svenska effektivt tvingat bort den sista sömnen ur ögon och leder.

Det är torsdag. Klockan är inte mer än halv nio på morgonen men Julian Guedj sitter redan och svettas bakom trummorna i bar överkropp och jeans. Han är yngst i bandet.

– Det är faktiskt skitgött att repa så här tidigt.

– Det är helt värdelöst, replikerar sångaren Dempe Johansson som är äldst.

Dempe har skinnjacka, T-shirt och tajta träningsbyxor. Över ena knogen har han tatuerat in ordet hopp. Över den andra står det “utan”.

På väggen sitter ett trumskinn upptejpat med den aktuella låtlistan. Överst har någon skrivit ”spela långsamt” med stora bokstäver.

Sista sekunden spelar allt annat än långsamt. Tempot är så högt att jag senare samma dag hinner spela en hel sida av deras debut-lp från 2006 på fel hastighet innan jag inser misstaget.

Sista sekunden bildades i Malmö 2005 och består av Andy Dahlström, Tommy Tift, Julian Guedj och Dempe Johansson. När de startade var ambitionen att sparka liv i den svenska punk- och hardcorevärlden. En scen som efter storhetsperioden i mitten av 90-talet, med bland annat straight edge-rörelsen och Umeåband som Refused, sakta somnat in.

Fem år senare upplever den svenska punkrörelsen något av en renässans. Anhängarna är kanske färre idag men banden är desto fler och bättre. Det menar i alla fall Mikael Sörling, mångårig punk- och demokrönikör i musikmagasinet Close Up, som också ligger bakom lokala punkbloggen Turist i tillvaron.

– Jag kan inte minnas när det senast kom så mycket bra. Det är förbluffande hög kvalitet. På 80-talet släppte de främsta banden kassetter och singlar. Nu är det hela fullängdsalbum.

Det var just kvalitetsmedvetenheten och de höga ambitionerna som inledningsvis utmärkte Sista sekunden. Samtidigt retade det vissa inom den traditionstrogna punkscenen som var vana vid en skitig gör-det-själv-attityd där man sällan lade tid på estetiskt finlir.

– Det stack i mångas ögon att vi hade studiofoton på omslagen och bra ljud på skivan. Samtidigt tror jag att det triggade andra till att göra samma sak när de insåg att det kan bli sjukt bra även om man gör det själv, berättar Andy Dahlström.

Punkrörelsen har traditionellt sett handlat om ifrågasättande av normer. Sista sekunden nöjer sig inte med att visa fingret mot omvärlden utan vågar även ifrågasätta normerna inom de egna leden. Bland annat i Piller från 2007 som handlar om det tidigare utbredda missbruket av psykofarmaka inom scenen.

– Punkscenen hade under hela mitt liv berättat att omvärlden hade fel. Men efter ett tag märkte jag att även vi själva hade en massa fel. Men istället för att ta upp våra interna problem och göra rent i garderoben så fortsatte vi hylla oss själva. Det var därför folk till slut tröttnade, säger Dempe Johansson.

– Inom punkscenen är vi så extremt lite punk idag att det blir provocerande i sig.

Publicerat i Sydsvenskan 2010-05-08

 11/5 2010, 13:24 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: