Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Lazee – från Sevedsplan till Stureplan

Lazee är tillbaka. Tillbaka med ett nytt album och tillbaka på hemmaplan med en stor gratiskonsert på Slagthuset. Sydsvenskan följde Malmörapparen under en dag. Från mammas gata till en gympasal i Oxie.

Dagen börjar dock någon helt annanstans: i frukostmatsalen på Park Inn by Radisson hotell i Västra hamnen i Malmö. Det är torsdagsmorgon, klockan är strax efter nio. När vi hälsar har Lazee och hans sällskap redan ätit och läst dagens Sydsvenskan som ligger på bordet. Det är samma dag som förra veckans uppmärksammade artikel om problemen på Rasmusgatan och Seved publicerades.

Lazee bor sedan något år tillbaka i Stockholm men växte upp i kvarteren kring Sevedsplan. Han mamma bor fortfarande kvar i samma område.

– De överdriver och speglar det mer farligt än vad det är, säger han och tittar på rubriken på tidningens första sida: ”Området laglöst. Hata”.

En minut senare drar han paralleller mellan situationen på Seved och hyllade HBO-dramat The Wire som handlar om droghandel, organiserad brottslighet, mord och lokalpolitik i Baltimore. Knarklangningen fungerar likadant på Seved, enligt Lazee:

– De är välorganiserade. Kommer och går på bestämda tider. De äldre som styr drogförsäljningen rör inget utan låter de yngre göra jobbet. De ser bara till att allt rullar.

Lazee besöker fortfarande både Malmö och Seved minst en gång i månaden.

– Det finns ingen känsla som Malmö. Det är so real. So raw. So in your face.

Den här gången är ärendet att styra upp det sista inför skivsläpp och släppfest. På dagordningen står en intervju med P3 Populär och fotografering för tidningen City. Trots att han inte bott i regionen på flera år är Lazee utsedd till ”Veckans homie” och ska plåtas i sina gamla hemkvarter på Seved.

Innan dess måste han bara svänga förbi mammas frisörsalong för att hämta nycklar till lägenheten.

– Vet ni vad det första hon säger när jag kommer in? frågar Lazee tillbaka i taxin.”Ha inte den där jackan. Du har haft den på för många bilder redan”. Haha, morsan är sjukast. Jag har saknat henne.

På Seved poserar Lazee framför ”Malmömålningen” vid Nalles Livs. Han visar gamla pressklipp, sponsorgåvor och PR-material som blivit liggande i byrålådorna hos mamma.

– Den här kommer ingen få se, säger Lazee och tar upp en cd i en mjuk plastficka med ett egenproducerat svartvitt omslag.

– Vi åkte upp till Stockholm för att dela ut en massa mixtapes. När vi fick se vad våra vänner däruppe gjort insåg vi att de befann sig på en helt annan nivå. De hade hårda, professionellt designade omslag i färg. ”De här visar vi inte för någon” sa jag till Kabbe. Vi åkte tillbaka hem till Malmö med 5000 mixtapes i väskan.

”Kabbe” är Kabiru Bello, Lazees närmaste vän och vd på deras gemensamma företag Fantabolous. När Fantaboulus startade 2007 var det främst ett skivbolag men idag beskriver Bello Fantaboulos som lika delar skivbolag och reklam/eventbyrå. De senaste åren har Fantabolous hjälpt företag som MQ, Stadium och Bris att nå ut till nya målgrupper.

Samarbetspartnern Bris är en av anledningarna till att Lazee sitter dubbelvikt i baksätet på fotograf-Johans bil med en stor kartong ge-bort-produkter bredvid sig. Klockan har passerat 13:30 och vi är på väg till Oxievångsskolan. Lazee ska uppträda och prata med eleverna om att tro på sig själva.

När jag intervjuade Lazee i februari 2008 sa han att Fantabolous skulle bli lika stort som Virgin Mega Store. Idag låter han ödmjukare och mognare utan att för den skull ha sänkt ambitionsnivån.

Då, när de var ”fyra blattar från Malmö som precis fått pengar”, hände det att Lazee och vännerna tog limousine till klubbarna på Stureplan i Stockholm. Idag kan han skratta åt det.

– Det är ändå bra att ha det gjort så att jag kan spara pengarna nu när jag har blivit vuxen.

I gymnastiksalen på Oxievångsskolan sitter ett par hundra elever och väntar. Lazee behöver göra ett snabbt klädbyte innan det är showtime.

– Han ni en loge? frågar han innan han inser hur dumt det låter och skrattar.

– Ja, ett omklädningsrum alltså?

Lazee tar på sig solglasögon, keps och lånar presskontakten Kristian Riffos skinnjacka innan han öppnar dörren och kliver in i gymnastiksalen till ljudet av egna ”I’m Not Pop”.

Till en början är eleverna blyga men efter hand släpper det. När Lazee spelar sin första stora hit ”Rock Away” kan en av skolans tuffa killar inte hålla sig längre. Han rusar in på planen och slänger sig om halsen på Lazee. Ytterligare någon kille anländer. Sedan väller hela skolan in från läktaren. Ett tag är jag orolig för att det ska urarta helt men Lazee lyckas kontrollera situationen genom att fly upp i ribbstolarna.

I omklädningsrummet efteråt pustar han ut.

– Det är det här som gör att allt är värt det. Att få barnen att reagera så här.

Publicerad i Sydsvenskan 2011-10-12

 13/10 2011, 17:43 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: