Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Michael Kiwanuka

Han har kallats Englands stora soulhopp. Men den som ursprungligen gav Michael Kiwanuka mod till att plocka upp gitarren var Jimi Hendrix.

Flera av Michael Kiwanukas låtar kan tolkas som att de handlar om växelverkande krafter av ett och samma ämne. Tro och tvivel.

Vägen mot en religiös övertygelse och kampen mot de krafter som vill annorlunda är ett klassiskt ämne inom soulmusiken. Därför är det lite överraskande att höra Michael Kiwanuka berätta att religionen spelade en obefintlig roll under uppväxten.

– Jag skulle inte säga att religion spelade någon roll överhuvudtaget. Den tro du refererar till i en låt som ”I’m Getting Ready” handlar mer om andlighet än om religion.

Religiös frälsning beskrivs ibland som en gudomlig blixt från en klar himmel. Den tro som Michael Kiwanuka sjunger om framstår mer som en mognadsprocess.

– Det är faktiskt ganska svårt att tro på något som du inte har sett eller upplevt själv. Du måste växa in i det, lita på vad du upplever och nästan bestämma dig för att låta dig övertygas och dras med.

Michael Kiwanukas föräldrar kommer från Uganda men flyttade till London på 80-talet. Kiwanuka är född 1988 och växte upp i den etniskt vita medelklassförorten Muswell Hill i norra London.

Musikaliskt är det lätt att dra paralleller mellan Kiwanuka och gammal folksoul från 60- och 70-talet. Men de som fick honom att våga plocka upp gitarren och skriva låtar var rockhjältar som Jimi Hendrix och Bob Dylan.

Hjältar som inte är de mest självklara för en svart 80-talist som är uppväxt i en popera som dominerats av hiphop, r&b och annan afroamerikansk pop.

– Det var inte svårt, men det fick mig att känna mig lite annorlunda för att dessa artister inte passade in i mallen över vad folk förväntade sig att jag gillade, säger Michael Kiwanuka och fortsätter:

– Det jag gillade med Bob Dylan är att han inte försökte passa in eller be om ursäkt för vad han gjorde. Förmodligen är det också därför jag uppskattar artister som Kurt Cobain och Marvin Gaye. De startade en egen popresa som sedan inspirerade andra.

”Home Again”, titelspåret från vårens debutalbum, handlar om att hitta ett eget uttryck men också om att våga hitta sig själv.

– Det handlar om att känna sig bekväm med vem man är. När du väl gör det så kommer du snart känna dig hemma. Det är då du kan få saker att hända och förhoppningsvis börja leva.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-04-27

 10/5 2012, 7:43 – Jonas | Arkiv,Artiklar
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: