Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Switch

Allvarligt talat: britten Dave Taylor gör dansmusik som är helt bäng. Bakom mängder av pseudonymer har han producerat och remixat namn som M.I.A., Hot Chip, P Diddy och Kelis. Själv säger han att allt bara handlar om att få människor att reagera på dansgolvet.

– Folk gillar att höra saker de inte förväntar sig. Det handlar om att få folks uppmärksamhet och att behålla den. Du vill dra in folk i musiken och sen underhålla dem, säger Dave Taylor när jag når honom i en Londontaxi på väg till flygplatsen.

– Fatta att jag blev bestulen på mitt pass i natt. Hur kan man vara på väg till flygplatsen utan pass? Avbryter han mitt i en mening. Han låter minst sagt disträ.

Dave Taylor ansvarar för några av de senaste årens allra bästa houselåtar. Under alias som Switch och Solid Groove har han fått medvetna kids i färgglada partyskrudar att upptäcka upphackade fyrafjärdedelsrytmer från Chicago. Han låg även bakom brittlankesiska popstjärnan M.I.A.s radiohit Pull Up The People under pseudonymen A. Brucker.

– Det handlar om att gå in i olika karaktärer och göra musik med varierad attityd. Namnen fungerar lite som att jag sätter på mig olika hattar, ”nu är jag A Brucker” liksom. Det är ett bra sätt att skilja saker åt.

Som så många andra klubbmusikproducenter har Dave Taylor en bakgrund som dj. De senaste tio åren har han med housemusiken som utgångspunkt avverkat de flesta genrerna på den urbana brittiska dansmusikscenen.

Oberoende av vilken musik han närmar sig gör han det på samma sätt. Först styckar han sönder allt, sen bygger han upp ett basdrypande kaos som träffar hårdare i plytet än en slägga.

En Dave Taylor-produktion känns lite som att ha ohämmat sex och vakna till sans i en hög av avrivna plagg och sängkläder när ytterdörren slår igen. Man fattar inte riktigt vad som hänt men känner sig helt överkörd fast på ett positivt vis.

– En produktion ska inte ta lång tid att göra. Och då menar jag inte längre än ett par dagar. Har man inte fått till något då är det lika bra att starta från början igen.

Det senaste året har Dave Taylor flängt runt jorden tillsammans med M.I.A. för att hitta inspiration till och spela in hennes kommande album. Skivan är planerad att släppas i juni. Som det ser ut nu kommer Taylor vara huvudproducent med namn som amerikanska ghettofunkmissionären Diplo och hiphopproducenten Timbaland vid sin sida.

– Vi började i Indien, sen Trinidad, Karibien, New York och tillbaka till Indien igen… vänta lite, jag ska bara se till att taxichauffören åker rätt.

Bird Flu, den första videon från skivan dök, upp i början av februari.

– Vi anställde en grupp från norra Indien som bestod av tjugotvå trumslagare, de kommer förmodligen att medverka på ytterligare några låtar på skivan…

– Alltså Jonas, tror du vi är klara snart? Jag är på väg in i gaten nu.

Publicerat i Dygnet Runt, Sydsvenskan 2007-04-04.

 4/4 2007, 20:51 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: