Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Boeoes Kaelstigen

De har uppgetts komma från England, Holland och Berlin. Sanningen är att Tor Rauden Källstigen och Leo Nathorst-Böös bor i samma bostadshus på Söder i Stockholm.

– Att vi skulle bo i Berlin är en ganska etablerad missuppfattning. Det var väl någon som skrev det på nätet. När folk samlade info om oss spreds det som det brukar göra i Google-tider, säger Tor och skrattar.

– För oss spelar det ingen roll. Vi välkomnar starkt att det sprids en falsk biografi om oss, fyller Leo i. 

Tor och Leo träffades på en retorikkurs för fyra år sen. De upptäckte att de delade ett intresse för musikproduktion, syntar och gammal analog italiensk disco och fattade tycke för varandra. Men det var inte förrän i julas de började snickra ihop techno tillsammans som Boeoes Kaelstigen. 

Båda två har en bakgrund inom pop, men deras spöklika techno känns mer som att sitta på en nattbuss och drömma om dekadenta dansgolv i östra Berlin. Därför var det lite överraskande att finna deras utmärkta debut-EP Pan European på käcka indieetiketten Adrian, hem för bland andra Emil Jensen och Familjen.

– Det handlade väl mycket om personkemi. Vi var i kontakt med många andra bolag innan vi bestämde oss för att släppa på Adrian. Även om det finns melodiösa inslag i vår musik är det inte electropop som i den reinkarnation som dök upp för några år sen, utan techno, berättar Tor.

Ni riskerar inte att bli osynliga på den internationella technoscenen genom att släppa på ett litet svenskt indiepopbolag?

– Vi har alltid haft två parallella kontaktnät, dels inom pop och dels inom den traditionella technovärlden. Annars hade vi kanske riskerat att placeras i ett popfack. Jag tror i och för inte det är någon risk med tanke på hur vi låter, säger Tor. 

Er werbsida är registrerad i England. Vill ni att folk ska få en felaktig bild av ert ursprung?

– Nej, det handlar inte om att luras. Det handlar mer om att placera små, små embryon här och där som kan väcka fantasier i folks huvuden, avslutar Tor.

Publicerat i Sydsvenskan 2007-09-20.

 20/9 2007, 15:31 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: