Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kool DJ Dust

Tanken var aldrig att rikta sig till några andra än nördiga skivsamlare. Men indieetiketten Service ville annorlunda och såg till att en scratchande discodåre blev bolagskollega med bland andra The Embassy och Jens Lekman.

Senaste flytten tvingade Stockholmsdiscjockeyn Daniel Savio att ansa sin stora vinylsamling. Men ansningen ledde bara till ytterligare en skiva i hyllan. En egen. The Disco Opera.

Albumet är ett mellanting av dj-mixtape, ett ihopmixat blandband signerat en dj, och en samling med Daniel Savios egna omarbetningar av bortglömd intrumentaldisco från loppmarknadernas dunklaste vrår.

– Skivan är frukten av en livslång loppisrunda. Jag har sprungit på loppisar hur länge som helst, säger Daniel Savio eller Kool DJ Dust som han kallar sig bakom skivspelarna.

Flytten gav honom ett motiv till att gräva sig genom vinylbackarna för att komma underfund med vad han hade samlat på sig under åren och kanske mer angeläget – vad han kunde använda skivorna till.

– Det blev nästan som en utrensning som ledde till att jag gjorde edits, omklippningar, av låtar som inte funkade att spela i sig men kanske hade en refräng eller något annat parti som jag kunde använda, säger Daniel Savio.

The Disco Opera gavs ursprungligen ut 2006 i extremt begränsad upplaga på det lilla Stockholmsbolaget High Feelings. I slutet av september släpps skivan på nytt av Ola Borgströms pånyttfödda skivbolag Service.

– Det är lite metamusik egentligen. Den är gjord mest för skivnördar och för mig själv. Det är väldigt dj-introvert på det viset samtidigt som Ola gillade låtarna och tyckte de funkade i ett popsammanhang, säger Daniel Savio.

Ola Borgström startade skivbolaget Service i Göteborg 2001 tillsammans med Rasmus Hägg och Dan Lissvik i gruppen Studio. Med artister som The Embassy, Jens Lekman och Tough Alliance på sitt samvete har han sedan dess varit synnerligen inblandad i att skriva om och definiera den moderna svenska pophistorien.

Tidigare i år signalerade Ola Borgström för en sorts pånyttfödelse av bolaget i samband med lanseringen av en ny, exklusiv prenumerationstjänst.

Att Service 2008 väljer att ge ut introvert skivsamlardisco får nog en och annan att höja ett ögonbryn. Men Daniel Savio tyckte aldrig det var konstigt.

– Nej, faktiskt inte. Jag träffade Ola genom (discjockeyn/producenten) Luciano Leiva som jag brukar spela ihop med på Riche i Stockholm. Han var en skön snubbe som gillade det jag gjorde och ville ge ut det. Jag tänkte inte så mycket på att han tidigare släppt indiepop. Samtidigt känns grupper som The Embassy väldigt disco.

– Disco är mycket en mötesplats för vad som helst. Jag skulle mer definiera disco som ett tempo eller ett beat. När disco var som hetast gjorde alla disco. Det finns så mycket och är så öppet. Det går att kasta in vad som helst.

Publicerat i Sydsvenskan 2008-09-04. Återpublicerat med tillåtelse av Sydsvenskan.

 4/9 2008, 19:23 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: