Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Fatima Bramme Sey

Fatima bryr sig inte om hennes musik spelas på svensk radio och ordar helst inte om sina samarbeten med Sly & Robbie.

Oftast hör man en röst på en låt innan man möter människan bakom musiken. Med Fatima Bramme Sey var det precis tvärt om. När jag första gången såg henne skymta förbi på Red Bull Music Academy i Barcelona visste jag till en början inte ens att hon sjöng (okej, jag kunde kanske ana med tanke på var vi befann oss), än mindre att hon kom från Sverige. Alla på energidryckakademin trodde nämligen att hon representerade London.

Fatima har förvisso bott i London sedan hösten 2006. Men hon är uppväxt på Södermalm och fostrad i skolkörerna på Björngårdskolan och Erikdalsskolan i Stockholm.

– Jag kom in på hiphop när jag var tio-elva år. Jag såg Fugees Fu-gee-La på Voxpop och blev helt inne på dem. På mellanstadiet var jag typ deras största fan.

Fatima tillhör en ny generation svenska soulartister som har slutat bry sig om deras musik blir spelad på radio och tv i Sverige. Inte för att de har något mot det. Men det betyder inte lika mycket när de istället kan vända sig direkt till utlandet och höra sina låtar på BBC 1xtra.

I London har den lilla men vida omtalade klubben Plastic People i Shoreditch länge varit centrum för progressiv dansmusik med en tå i afroamerikansk soul och jazz och den andra i brittisk basmusik.

– Om jag går på klubbar i London och träffar dem som spelar där varje vecka får jag kontakt på ett helt annat sätt än om jag bara skulle skicka ett mail till någon. Sedan värdesätter jag väldigt mycket att kunna vara i samma rum som den jag jobbar med.

Några av dem som Fatima träffat i London är DJ:n Alexander Nut från Rinse FM och producenten Floating Points som tillsammans ligger bakom nystartade Eglo records. Men de är bara ett par av de namn, vissa större än andra, som hon samarbetat med de senaste åren.

En som blev imponerad när han hörde Fatima sjunga var jamaicanska basisten Robbie Shakespeare, ena halvan av legendariska rytmduon Sly & Robbie.

– Vi har faktiskt redan skickat ett par låtar till henne. Men det är för tidigt att säga vad som kommer att hända sedan.

Uppvaktningen från ett av reggae- och discohistoriens mest inflytelserika producentpar är inget Fatima gärna pratar om.

– Jag gillar inte att droppa en massa namn. Man vet aldrig vad som händer med grejerna man spelar in och jag vill inte bli en av dem som pratar om en massa saker som man aldrig får höra.

Publicerat i Rodeo, juni 2009.

 1/6 2009, 10:05 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: