Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Vidderna

De delar en kärlek för en gammal gitarrist från 80-talets Madchesterera. En lördag i september 2009 framförde Malmöduon för första gången sina hoppfyllt melankoliska popeskapader inför publik.

Vägarna till medial exponering är kortare och snabbare än någonsin. I mars publicerade den lokala bloggen Diskoakademin ett inlägg med en piratomarbetning av Bryan Ferrys soft rock-låt “Slave To Love” som en nystartad Malmöduo hade knåpat ihop. I maj publicerade samma discoskola den första egna produktionen med duon.

Tre veckor senare kunde vi inom några dagar hitta Vidderna, som duon kallade sig, på Per Sinding-Larsens musikblogg på SVT, P3 Pops spellista och i trendmedvetna livsstilstidningen Rodeo.

– Vi hade gjort två låtar och folk hörde av sig från alla möjliga ställen och ville vi skulle komma och spela. Många band spelar i flera år innan det händer något. Vi hade spelat ihop i några månader, berättar Markus Clemmedson.

Istället för att skynda tackade han och duons andra halva Niklas Tjäder vänligt men bestämt nej till förfrågningarna.

– Vi har tagit det lugnt och försiktigt i och med att vi inte har haft några låtar färdiga. Det behöver inte gå snabbt. Annars blir det lätt att folk blåser upp en och så kommer vi dit utan att kunna leverera, fortsätter Markus Clemmedson.

Duon träffades av en slump för omkring ett år sedan i samband med att Niklas Tjäder gästade Debaser med musik- och dansprojektet Music In Motion. 
– Från början var nog inte ambitionen större än att vi skulle göra en eller ett par låtar tillsammans. Sedan förstod vi ganska snabbt att vi hade liknande ingångar musikaliskt, säger Niklas Tjäder.

De spelade upp skivor för varandra och upptäckte att de delade en kärlek för Madchester-erans postpunkare Durutti Column och Vini Reillys gitarrspel.

– Han har gjort helt otroligt vacker musik men var betydligt mer introvert än de andra på skivbolaget Factory, säger Markus Clemmedson.

Viddernas blandning av pop och mer utdragen dansmusikorienterad rytm har sin förklaring i duons skilda bakgrunder.

– Markus har jobbat mycket med programmerad musik tidigare medan jag försöker få in organiska element. Jag hade egentligen önskat att vi hade ett kort och koncist sätt att beskriva vår musik men det är svårt. Det finns en hoppfull melankoli och en dansant ryggrad, säger Niklas Tjäder.

Publicerad i Sydsvenskan 2009-09-04. Återpublicerad med tillåtelse av Sydsvenskan.

 4/9 2009, 15:47 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: