Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Större än Elvis

Jay-Z:s väg från gathörnen i Brooklyn till de största scenerna och ända in i Vita huset är historien om hur hiphop växte till 00-talets mest betydelsefulla poprörelse. Tidningens Jonas Grönlund minns tillbaka på en tid då han faktiskt var ganska ensam om att digga Shawn Carter.

Det var min pappa som först ställde frågan.

– Vem är den där Jay-Z egentligen? Är det någon känd du har hört talas om?

Det var påsk. Mina föräldrar hälsade på mig i Malmö och nu försökte vi koppla ihop löpsedlarna från deras vardag i Dalarna med min.

– Jorå, svarade jag. Som vanligt irriterad över att vardagen har blivit allt mer individualiserad. Som vanligt frustrerad över inte omedelbart lyckas finna rätt ord för att förklara det allra enklaste och självklara.

– Han har haft fler albumettor i USA än Elvis Presley, fortsatte jag efter en stunds tystnad. Ganska nöjd över att ha lyckats placera Jay-Z i ett sammanhang som även någon som aldrig lyssnat på hiphop kanske kunde relatera till.

– Ojdå, svarade pappa. Då kanske det är någon som man borde ha haft koll på?

Om antalet albumettor på USA-listan vore den enda värdemätaren för en artist storhet är Jay-Z, eller Shawn Carter som han egentligen heter, den största soloartisten genom tiderna. Större än Elvis, Michael Jackson, Madonna, Elton John och Bruce Springsteen. Endast slagen av en kvartett skalbaggar från Liverpool.

Nu är det självklart inte så enkelt. Men det ger ändå en fingervisning om det avtryck som den idag fyrtioåriga Brooklynrapparen lämnat efter sig sedan debutalbumet Reasonable Doubt 1996.

I slutet av 80-talet när jag på allvar förälskade mig i hiphop kunde man verkligen inte förvänta sig att ens föräldrar kände till namnen på de största artisterna. Du kunde inte ens ta för givet att dina skolkamrater på Dragplåstret, Valhalla eller Cozmoz gjorde det.

Vid tiden för Jay-Z:s debutalbum hade saker sakta börja förändras men hiphop och R&B var fortfarande alternativmusik i Sverige. Fjorton år senare dominerar genrerna stora delar av den kommersiella popmusikvärlden.

Hiphopens resa från gathörnen till de största scenerna är givetvis inte bara Jay-Z:s förtjänst. Han var varken först eller har flest fans. Men han är störst bland flest grupper av människor.

På genombrottsingeln Hard Knock Life (Ghetto Anthem) 1998 talade han direkt till människorna från de miljöer han själv växte upp i. Men alla - från ambitiösa karriärister till småbarnsföräldrar och andra som någon gång fått en smocka av livet och kämpat med att hålla huvudet ovan vardagens vattenyta - kunde identifiera sig med budskapet i låten. Och däri ligger hans storhet som artist.

Vad Jay-Z gjort är att han tagit hiphop från gatan och samhällets minoritetsgrupper till massorna men också till finrummen, styrelsemötena och världens absoluta maktcentrum.

När Barack Obama i samband med ett tal under förvalsracet i det amerikanska presidentvalet refererade till Jay-Z:s Dirt of Your Shoulder genom att demonstrativt borsta bort Hillary Clinton-lägrets smutskastningskampanj från sina axlar skrevs popmusikhistoria.

Hiphopmusiken slog inte längre underifrån eller från sidan. En före detta knarkförsäljare från hyreshuskomplexet Marcy houses i Brooklyn, New York, hade nått ända in i Vita huset.

Fakta
Amerikansk rappare, född 1969 och uppvuxen i Brooklyn, New York. Albumdebuterade med “Reasonable Doubt” 1996. Jay-Z är den soloartist med flest albumettor - elva stycken - på USA-listan. Elvis Presley hann med tio.

Pensionerade sig i samband med The Black Album 2003 för att göra comeback två år senare. Släppte förra året elfte soloalbumet The Blueprint 3.

Även framgångsrik skivbolagsboss och företagsledare. Toppade 2009 finanstidningen Forbes lista över de bäst betalda hiphopstjärnorna med en uppskattat, finanskrisdrabbad, årsinkomst på 280 000 000 kronor.

Gift med Beyoncé Knowles, världens största R&B-sångerska.

Publicerad i Falu Kuriren/Dalarnas tidningar 2010-07-03

 15/7 2010, 11:03 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: