Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Ryan Leslie

Omgiven av assistenter som dokumenterar varje steg fortsätter sångaren, producenten och mångsysslaren Ryan Leslie kämpa mot musikindustrins topp. På söndag spelar han i Malmö.

Ryan Leslie är en upptagen man. Vid hans första Malmöbesök för fyra år sedan kom jag aldrig närmare än flera dagars inställda intervjutider. Med tanke på att han då precis varit involverad i albumdebuten för Cassie – en R&B-sångerska som Ryan Leslie upptäckt, kontrakterat och producerat jättehiten Me & U till – var det kanske inte så förvånande.

Den här gången går det lättare. Men det innebär inte att Ryan Leslies kalender blivit mindre fulltecknad.

– De senaste veckorna har jag jobbat med 50 Cent. Som du säkert har sett på internet medverkar jag på Christian Dior Denim Flow, en låt jag gjorde med Kanye (West). Jag har en Ne-Yo-låt på gång som heter Crazy Love. Jag har även varit i studion med Mary J Blige, Keri Hilson och Asher Roth …

Innan han talat till punkt har Leslie berättat att han jobbar på sitt tredje album L.E.S. Is More och att han precis gett sig in i filmbranschen. Han överväger även att bli partner i ett företag som verkar i gränslandet mellan musik- och reklambranschen, vars vinstkurva ser betydligt mer lovande ut än de traditionella skivbolagen.

Jorå, 32-årige Ryan Leslie titulerar sig lika gärna entreprenör som sångare, musikproducent och multiinstrumentalist. Som 15-åring blev han antagen till prestigefulla Harvard University. Fyra år senare tog han sin examen.

Ryan Leslie var en av de första i hiphop- och R&B-världen att utnyttja nätets PR-möjligheter på det sätt som idag är standard. Redan för fem år sedan lät han assistenter videodokumentera varje steg mot musikindustrins topp.

Många gillar att följa en underdogs kamp men går det att behålla samma öppenhet och tonfall i takt med att populariteten växer?

– Det är en intressant fråga men låt oss vara krassa. Sett till siffrorna har jag fortfarande så långt kvar att det inte finns anledning att oroa sig. I och med att jag inte får mycket tv-tid har jag inget val. Mina kanaler på Youtube, Facebook och Twitter är mitt enda sätt att nå ut.

Ryan Leslie albumdebuterade i februari 2009. Redan nio månader senare släppte han uppföljaren Transition. Leslies sofistikerade och mogna R&B, en slags uppdatering av den lyxiga 80-talssoul som P Diddy gärna återanvände under Bad Boy Records tidiga år, nominerades till flera musikpris. Samtidigt var skivorna långt från den försäljningssuccé han tidigare upplevt med Cassies Me & U.

Ryan Leslie säger sig ändå vara mer än nöjd och ser skivorna som en framgång.

– I jämförelse med de hundra, tusen, kanske miljontals människor som gör album varje år har jag varit extremt lyckosam. Enda anledningen till att jag började med musik var faktiskt att jag ville få de grymmaste tjejerna. Jag är inte direkt någon fotomodell. Tanken var att de skulle bortse från hur bortkommen och tafatt jag såg ut i verkligheten om jag sjöng och uppträdde. Jag vet inte om du sett vilka tjejer jag kopplats samman med men de har alla varit lite av arketypen för den vackra tjejen som alla vill ha.

Publicerat i Sydsvenskan 2010-10-15

 13/12 2010, 16:38 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: