Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Adam Tensta

Den kritikerhyllade debuten tog honom ändå till USA men kompisarna från förr var inte imponerade. För Sydsvenskan berättar albumaktuella Adam Tensta om normer, grupptryck och varför han får ett bättre mottagande på landsorten än i sina gamla hemkvarter.

Det har snart gått trettiofem år sedan Ebba Grön placerade Stockholmsförorten Rågsved på den svenska musikkartan. Tidigare i våras tog rapparen Adam Tensta tillbaka punken till huvudstadens ytterområden. Videon till ”Like A Punk”, första singeln från andra skivan ”Scared of the Dark”, följer ett gäng unga punkare i förortsmiljö. De snattar folkbärs, plankar på tunnelbanan och hamnar i bråk på en fest. Enstöringen i gänget är en lugn och mer eftertänksam kille i apmask och skinnjacka med nitar.

Videon avslutas med ett citat från ett radioreportage om oroligheterna i Tensta i februari 2009. En pappa till en av de ungdomar som tände eld på containrar och kastade sten på polisen frågar sig:

”Vad är det för krafter som får min son att känna att bara för hans kamrater misslyckas får inte han lyckas”.

– Jag inte om du hade ett gäng personer du hängde med när du var liten bara för att ni hade något gemensamt. För väldigt många ungdomar där jag kommer ifrån är den gemenskapen och lojaliteten till gruppen viktigare än allt annat. Även om de precis som apan vet att de andra uppför sig som idioter skulle de inte byta ut sin roll för något i världen. Jag känner igen mig som fan i apans situation, berättar Adam Tensta när vi träffas en förmiddag i Malmö.

Det har snart gått fyra år sedan han slog igenom i ett färgsprakande fyrverkeri av klubbig electrorap. Singlarna ”My Cool” och ”They Wanna Know” blev stilbildande för en svensk hiphopscen som vidgat perspektiven och öppnat öronen för pop och dansmusik. Han nominerades till P3 Guld, tilldelades en grammis för debutalbumet ”It’s A Tensta Thing” och uppmärksammades av den inflytelserika amerikanska kändisbloggaren Perez Hilton.

Genombrottet ledde till att han förlorade kontakten med många av sina gamla vänner.

– När man växer upp tampas man ständigt med sina kompisars förhållningssätt till saker och ting. I efterhand har jag insett att där jag kommer från är det extremt mycket mer accepterat att misslyckas än att lyckas. Man kan säga att det är jantelag fast borta i förorten.

2008, året efter ”It’s A Tensta Thing” släpptes, gjorde Adam Tensta 260 spelningar, i genomsnitt fem i veckan. Idag är spelschemat inte lika extremt men liveframträdandena är fortfarande hans viktigaste plattform.

– Det är på scen man ser vad musiken betyder för människor. När man kommer till städer som Borås, Filipstad och Strömstad och ser att folk verkligen samlas och krigar för att stå längst fram. Det känns som att man bidrar med något i deras vardag, presenterar dem för ett nytt sätt att tänka och ett nytt sätt att se och lyssna på musik.

Jämfört med debuten har ”Scared of the Dark”, som släpptes för ett par veckor sedan, fått ett relativt svagt mottagande i media och bland annat kritiserats för att låta daterad. Men på andra håll uppfattas Adam Tensta snarare som för experimentell och avvikande. Enligt honom själv har många i förorten exempelvis svårt att förstå varför han bär svensk folkdräkt på omslaget till musiktidningen Gaffa eller använder ”rasseskor” som Dr. Martens. Den provokativa twisten träffar över mångas huvuden.

– Jag vet att det är svårast att bli profet på hemmaplan. Det har jag vetat ända från början, säger Adam Tensta innan han blir avbruten av kollegan Babak Azarmi från det gemensamma musikbolaget Respect My Hustle, som har slagit sig ner vid vårat bord.

– Det är speciellt svårt för någon som Adam som försöker göra något nytt. Försöker man gå i samma banor som andra svenska artister är det skitlätt.

– Det är bara att snacka om att röka weed och värdetransportsrån, säger Adam Tensta utan att nämna populära kollegor som exempelvis Ken Ring och Kartellen vid namn.

Babak Azarmi igen:

– Anledningen till att den grejen funkar är att verkligheten för många i förorten ser ut så. Det vi försöker göra är att ta ut människor från deras verklighet och visa dem något annat. Förra sommaren bjöd vi med folk som precis kommit ut från fängelset till en helt annan värld. För dem var det en svensk värld: ”Va? Hänger ni med människor som heter Frej och Herbert? Vad är det för folk?” men för oss är det så Sverige ser ut.

- - -

Fakta Adam Tensta
Rappare från Stockholm som fick sitt genombrott 2007 med debutalbumet ”It’s A Tensta Thing”. Aktuell med uppföljaren ”Scared of the Dark”.

Publicerad i Sydsvenskan 2011-05-11

 5/5 2011, 14:10 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: