Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Albin Gromer

Ett drygt decennium efter Kaahs genombrott är svensk soul är åter på frammarsch. En av fanbärarna är Albin Gromer från Malmö. Om ett par veckor släpper han den Salem Al Fakir-översedda singeln ”Tillsammans” och i höst hjälper han Timbuktu tolka E-type i TV4s ”Så mycket bättre”.

Till viss del är det faktiskt pappa Anders Gromers förtjänst. När han i höstas fick syn på Jason Diakité på sonens spelning på baren Volym vid Möllevångstorget i Malmö var han inte sen med att knyta kontakt.

– Det var såklart skitfett att han [Timbuktu] bara dök upp där men framförallt att han bad mig sjunga på en av låtarna på sin senaste skiva. Det känns stort och är en ära, säger Albin Gromer när vi träffas i centrala Malmö.

Låten han talar om, ”Ord och flera visor”, är en soulinfluerad betraktelse i högt tempo om att våga utlämna sig till hundra procent i en kärleks­relation. Försvenskningen av de amerikanska soul- och R&B-genrernas traditionellt känslosvallande teman är enligt Albin Gromer en utmaning språkligt.

– På svenska får det inte bli för övertydligt. Man måste ha någon slags poesi. Annars är det lätt att det blir banalt. Ibland kanske man själv tangerar det banala men det gäller att hitta en balans. Ofta när man tycker att texter är riktigt bra så har de lite finess, säger Albin Gromer.

”Ord och flera visor” är inte det enda samarbetet med Jason Diakité. I sommar gästar Albin Gromer några av Timbuktus spelningar och senare i år får vi höra dem båda i ”Övertygad”. Låten är en osannolik omarbetning av E-Types ”True Beliver” som Timbuktu gjort tillsammans med Gromer och producenten Patrik Collén för TV4s ”Så mycket bättre”.

– Det var en utmaning, men jag tycker det blev bra. Det blev fett, väldigt mycket bättre än E-type, säger Albin Gromer.

Albin Gromer har sjungit sedan han var liten. På högstadiet började han göra hiphopbeats och ta pianolektioner. De första låtarna resulterade i ep:n ”Hemmagjord” som släpptes 2006 och två år senare följdes upp av ytterligare en ep: ”Därefter”. Då hade han ännu inte fyllt arton år.

– Jag har plockat mycket inspiration från hiphop när jag sjunger. Sättet att tänka mer i ett flow, ordflöde, och att hitta mönster i hur man skriver. Att inte bara skriva efter en melodi utan försöka få mer swag, stilfullt sväng, i det, berättar han.

Redan i höstas hade Albin Gromer ett färdiginspelat debutalbum klart. Men sedan dess har han bytt till skivbolagsjätten Universal, bytt bokare och startat om på nytt. Han har även för första gången tagit hjälp av ­utomstående. Titeln på den ­kommande singeln är passande ”Tillsammans” och har välsignats av Salem Al Fakir och producenten Saska Becker.

– Jag har skrivit och producerat låten men tagit in dem på slutet bara för att lägga den sista finishen. I framtiden kommer jag förmodligen att ta in folk mer för att avsluta saker.

- - -

FAKTA: ALBIN GROMER

Soulsångare, låtskrivare och producent från Malmö. Född 1990. Arbetar just nu på sitt debutalbum. Planen är att släppa det senare i år på Universal. Elektroniskt soulpoppiga ”Här inne hos mig” har snurrat på P3. Singeln ”Tillsammans“ släpptes i juli.

- - -

Jason ”Timbuktu” Diakité om Albin Gromer:

Normalt är vi i Sverige inte mottagliga för R&B och soul som inte kommer från USA. Men Albin kör den grejen med en ny twist som gör att det funkar. Egentligen har vi inte haft någon riktigt svensk soul- och R&B-artist sedan Kaah. Kaah lämnade definitivt ett vakuum efter sig och Albin plockar upp hans fana och tar det vidare. Jag tror vi kommer att få höra stora saker av honom.

Karin Gunnarsson, Musikredaktör, Sveriges Radio P3 om Albin Gromer:

Första gången jag hörde Albin drabbades jag av den där ”direkta” känslan. Hans röst och sound, så närvarande och snyggt. Såklart tänkte jag på Kaah men Albin är sin egen och gör sin grej förbaskat bra. Han tar den nya svenska soulen framåt. Ser verkligen fram emot vad han kommer att släppa framöver.

Publicerat i Sydsvenskan papperstidning 2011-06-27. På sydsvenskan.se förekommer en i efterhand omarbetad version av ovanstående ursprungsartikel.

 16/8 2011, 11:01 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: