Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Fet musik

När musikfestivalen Way Out West drog igång förra veckan befann jag mig i Köpenhamn. Avundsjuk på mina vänners förväntansfulla statusuppdateringar på Twitter och Facebook laddade jag upp den enda bild jag kände kunde bräcka en stjärnbeströdd helg i Göteborg – ett foto från Kentucky Fried Chicken.

Bland blågula hiphopfans har den amerikanska snabbmatskedjan fortfarande ett romantiskt skimmer över sig. Mycket för att den inte finns i Sverige och för att hinkar med friterade kycklingdelar är en träffande symbol för den skräpmatskultur som byggt Fat Joe, Big Pun och Fat Boys XXXL-kroppar.

På dessa sidor skrev Jan Gradvall i tidigare om kroppen och rockens förhållande till varandra. Jämfört med rockpubliken har fans av afroamerikansk musik traditionellt haft större acceptans för generösa midjemått. Under sina storhetsperioder var tungviktare som Fats Domino, Barry White och Notorious B.I.G. lika stora sexsymboler som vilka taniga popstjärnor som helst.

De som hoppades att 50 Cents svullna biceps förändrat de manliga kroppsidealen lär ha satt proteindrycken i halsen när hiphopmagasinet Vibe nyligen placerade Rick Ross tatuerade hängpattar på omslaget till sitt Sexy Issue.

Förklaringen är inte enbart att Ross 140 kg är ett bekvämt skönhetsideal för tidningens manliga läsare. Han utstrålar ett självförtroende som även kurviga svarta kvinnor kan identifiera sig med.

Historiskt sett har afroamerikansk musik slagit underifrån. Jämfört med dem som tillhör en privilegierad samhällsklass har svarta artister tvingats motivera sin position i större utsträckning. Både för sig själva och för sin omgivning.

Det kräver en kaxighet.

Överviktiga rapstjärnor blir därför en symbol för både en framgångsdröm och en positiv självkänsla. En symbol för någon som är svart, rik, tjock – och stolt över att aldrig behöva säga nej till en plusmeny.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-08-18

 23/8 2011, 14:15 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: