Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Blåljus över dansgolvet

Behövs det en klubb för dem som tillbringar helgerna med att ta hand om oss vanliga utelivsslarvare? Nystartade Club 112 i Malmö tror det. Vi skippade tv-soffan och söndagsfilmen för att gå på premiär på Skeppsbron 2.

– Jag börjar faktiskt bli lite nervös i och med att det är första kvällen.

Klockan har passerat 23 och Mikael Lund trampar oroligt omkring i sensommarnatten på uteserveringen på Skeppsbron 2 i Malmö.

Det är lätt att förstå honom. Sommaren har varit svajig för många klubb­arrangörer. Premiärer är alltid osäkra och söndag är av förklarliga skäl ingen självklar utgångsdag. Åtminstone inte för dem som har en hel arbetsvecka framför sig.

Nu är det inte den målgruppen som Club 112 vänder sig till. Istället hoppas klubben locka yrkes­grupper som arbetar när alla andra firar sin ledighet med att slå runt.

– De som jobbar inom polis, brandkår och sjukhus har mest att göra på helger medan måndag är deras helgdag, säger Mikael Lund som ligger bakom klubben tillsammans med Dimitrious Giannopoulos.

– Det är samma för människor inom hotell och restaurang. På lördagar händer det mycket men på en tisdag är det lugnt, fortsätter han.

Mikael Lund är diskret uppklädd i svart kavaj, gubbkeps, tjockbågade glasögon, öronsnäcka och en T-shirt med texten 112 på bröstet.

Riktigt så diskret klädda är inte Kajsa Brodin och Michelle Korén. De kommer från Malmö dansakademi, och nu står de på ett podium bredvid dj-båset och dansar i sjuksköterske­dräkter. Deras utstyrsel skiljer sig dock något från de arbetskläder landstingets personal brukar bära. Dräkterna påminner mer om de outfits som går att hitta i mer eller mindre välsorterade sexshoppar.

Klockan har hunnit bli halv tolv. På dansgolvet rör sig ett tiotal personer till Swedish House Mafias ”One”, Benny Benassis ”Satisfaction” och annan radiovänlig muskelbyggarhouse.

En och en halv timme senare är det fortfarande tunt med folk och barpersonalen börjar att bära tillbaka flak med Redbull.

Gästerna Andrée Andersson och Michael Pettersson verkar inte jätteöverraskade över den tunna uppslutningen. De menar att det inte är första gången som en liknande satsning haft svårt att locka folk.

– Det behövs engagemang och uthållighet för att lyckas. I Stockholm körde de i flera år innan de fick det att funka. Det går inte att köra två tre gånger och skicka ut lite inbjudningar på Facebook och tro att det ska komma 2  000–3 000 personer, menar Michael Pettersson.

Andrée Andersson tror att det är viktigt att göra något unikt för att lyckas.

– Du måste göra något som ingen annan gör för att sticka ut i mängden. Men vi behöver en egen dag för att gå ut. I fredags ringde min mamma och frågade vad jag gjorde. ”Vad tror du? Jag jobbar som alla andra fredagskvällar.” Vi festar när ingen annan festar.

Publicerad i Sydsvenskan 2011-09-09

 13/9 2011, 13:01 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: