Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Mash Up International

Med hjälp av radikala feminister förvandlar Mash Up International blågul pop till en regnbågsfärgad baskarneval.

Klubben Slakthuset i Stockholm, 16 december 2011. Musikguiden i P3 har ordnat en fest för att samla in pengar till Musikhjälpen och Uppsalas Mash Up International avslutar natten med sin och allkonstnären Kakan Hermanssons remix av Veronica Maggios ”Jag kommer”.

Varje gång kontorsvardagen känns grå och trist brukar jag återvända till ett skakigt mobilfilmsklipp på Youtube från den spelningen. Speciellt de tjugo-trettio sekunderna när Mash Up Internationals Robert Petersen ställer sig uppe på dj-båset med en vuvuzela och Kakan Hermansson förvandlar Maggios heteronormativa hitsingel till ett urspårat karnelvaltåg i regnbågens alla färger.

Hon är ganska ung och hon ligger naken
Jag reser mig – hon kollar r&b-baken
Jag snodde dig från din dj-kille
Han kunde inte ge dig det du ville
Du vill komma i min mun
Skriker för högt i ditt gamla flickrum

– Det var nog meningen att det skulle bli mer rap från början, men jag erbjöd snabbt en lesbisk r&b-slinga som både innehöll en subtil diss till alla “koola” dj-dudes och den klassiska omvändningen. Jag älskar att låten blev så stor och att det finns en klubbhit som är lesbisk. Det är framtid, berättar Kakan Hermansson.

”Jag kommer” var inte den första blågula popsingeln som Mash Up International bjöd på en musikalisk jordenruntresa. 2010 transformerade de Miike Snows ”Animal” till karibisk soca i 140 knyck med hjälp av hyperenergiska Malmörapparen Gnucci Banana.

– Vi gillar att arbeta med högljudda radikalfeminister! Den genre vi agerar inom är sjukt grabbig och mansdominerad och det är grymt att kunna motverka det. Med det sagt så är Gnucci och Kakan först och främst helt fantastiska artister, skriver Robert Petersen i en facebook-chat minuterna efter att vi avslutat en traditionell telefonintervju.

Mash Up International startade som en klubb i Uppsala 2007 av Petersen och Ulf Risberg. Inspirerade av amerikanska dj-duon Hollertronixs gränslösa mix av genrer blandade de afrobeat med hiphop, reggae och dancehall. Mats Norman brukade hänga på klubben och hade i hemlighet spelat in ett par piratomarbetningar som han kallade för mash up-remixes. Petersen och Risberg gillade dem så mycket att de föreslog ett samarbete.

Idag är trion del av en global dansmusikscen med förkärlek för bas och karnevalmusik från de tropiska bredgraderna.

– Vi influeras fortfarande mycket av västafrikansk musik men även av kwaito från Sydafrika, soca, dancehall från Karibien och cumbia från Sydamerika. Ofta är det mer inspirerande än att lyssna på andra europeiska producenter som gör samma sak som vi, säger Robert Petersen.

- - -

Fakta Mash Up International
Uppsalabaserad producent- och dj-trio. Senare i vår släpper de en ep som innehåller samarbeten med Timbuktu, Gnucci Banana och ett gäng internationella rappare.

- - -

Folk frågade efter remixen av ”Animal” men Mash Up släppte aldrig mp3:an. En kväll pratade jag med Robert och hans flickvän Thatsanie’ på Skype och föreslog att jag skulle komma till Uppsala så att vi kunde spela in en video och släppa lös djuret. Jag åkte klockan sex morgonen efter och lånade en tigerdräkt på SVT:s kostymförråd.”

Gnucci Banana om hennes och Mash Up Internationals tolkning av Miike Snows “Animal”.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-03-09 i en något nedredigerad version.

 10/3 2012, 8:34 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: