Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Donna Summer 1948-2012

Amerikanska sångerskan och skådespelerskan Donna Summer avled på torsdagen, 63 år gammal, efter sviterna av cancer.

Som en av det sena 70-talets största popartister är Summer förknippad med ett pärlband av glittrande dansgolvsklassiker som gjorde henne till discodrottningen nummer ett. Utnämningen var definitivt inte omotiverad. Men kopplingen till disco, pop och den breda underhållningsvärlden har också gjort att hennes betydelse och gärningar förminskats.

Alla inser inte hur revolutionerande hon var och vilka outplånliga avtryck hon gjort på den moderna musikhistorien, framförallt på den elektroniska dansmusikscenen.

Som många afroamerikanska sångerskor har Donna Summer en bakgrund inom gospel. Men det var det sena 60-talets psychedeliska pop och rock som startade karriären. Det var också den musiken som först tog henne till Europa som skådespelerska och sångerska i musikalen ”Hair”.

I Tyskland kom hon i kontakt med producenten Giorgio Moroder som låg bakom den närmare 17 minuter långa erotiskt stegrande genombrottsingeln ”Love To Love You Baby” från 1975. Låten presenterade Donna Summer för de breda massorna men det av deras samarbeten som har fått störst betydelse för eftervärlden kom två år senare.

”I Feel Love” från 1977 förenades afroamerikansk soul och funk med futuristiska europeiska syntexperiment och lade därmed grunden till hela den elektroniska musikscen som tio år senare skulle få namnet techno.

Vissa musiklyssnare tenderar att vilja bygga höga murar mellan genrer och traditioner, mellan topplistor och oberoende gör-det-själv-idealister, mellan medvetenhet och ytlig underhållning. Donna Summer bevisade gång på gång ett sådant synsätt är begränsande och att den bästa och mest innovativa musiken skapas i möten och inte i motsättningar.

Mycket av Donna Summers musik var svulstig och dramatisk. I en SVT-intervju med Jacob Dahlin 1987 berättade Summer att hon hellre ville bli ihågkommen som en person som berörde och fick andra människor att må bättre än som discodrottning.

En som tidigare i år utnyttjade Summers känsla för att beröra var den amerikanska politikern och teparty-aktivisten Herman Cain som medvetet, eller omedvetet citerade henne i ett tal.

Life can be a challenge, life can seem impossible, but it’s never easy when there’s so much on the line’.”

Att raderna kom från ”The Power of One”, temalåten till barnfilmen ”Pokemon: The Movie 2000” är rätt talande för Donna Summers förmåga att förena djupt allvar med lättsam underhållning.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-05-18

 20/5 2012, 15:54 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: