Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Liten blev störst

När Peace & Love startades 1999 var Borlänge så ökänt för sin kriminalitet att staden kallades Dalarnas Chicago. Idag är festivalen störst i Sverige och Borlängeborna har fått en nyfunnen stolthet.

Det är nyårsnatt mellan 2000 och 2001. Några hundra festglada Borlängebor har samlats på Sveatorget mitt i centrum för att fira. Drygt två timmar in på det nya året försvinner den upprymda stämningen på ett ögonblick.

Klockan 02.21 får Borlängepolisen larm om skottlossning på Sveatorget. Den första polispatrullen är där inom en minut. De kan konstatera att en 24-årig man blivit skjuten i bröstet och en 20-åring i armen inför ett hundratal vittnen.

24-åringen avlider senare av skadorna. Dagen efter beskriver lokal media händelsen som en hämnduppgörelse mellan två ungdomsgäng. Gärningsmannen, en 17-årig Borlängebo, döms senare till fyra års sluten ungdomsvård för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Mord är alltid en exceptionell händelse men våld och kriminalitet var inget ovanligt i Borlänge. År 2000 toppade staden statistiken i Sverige över antalet polisanmälda brott per 100 000 invånare. I folkmun kallades stål- och pappersindustristaden för Dalarnas Chicago.

* * *

Peace & Love-festivalen startade 1999 av bland andra Jesper Heed. Numera är han huvudägare i aktiebolaget bakom festivalen och arbetar bland annat med att sprida Peace & Loves mission ute i världen.

Det första året lockade artister som The Nomads, Ken och The Ark 900 besökare till Bolanche, en restaurang och konsertlokal i centrala Borlänge. Förra året såldes 50 000 biljetter, vilket gör festivalen till den största i Sverige.

Grundtanken var redan från början att Peace & Love skulle sprida ett positivt budskap som en protest mot våld och kriminalitet i Borlänge, men även i resten av världen.

– När jag flyttade till Stockholm 1996 drog jag mig länge för att berätta att jag kom från Borlänge. Staden hade väldigt dåligt rykte. Det var ett ställe dit man inte vågade åka för att man riskerade att bli skjuten, säger Ronny Mattsson, pressansvarig för Peace & Love sedan några år tillbaka.

Vi träffas på festivalens café på Borganäsvägen i Borlänge centrum. En minut norrut på shoppingstråket ligger ovan nämnda Sveatorget. Några minuter söderut hittar vi busstråket Stationsgatan och Bolanche.

Lokalen är gemytligt inredd i någon sorts Indiska-möter-Woodstock-stil. I caféet säljs bland annat kravcertifierad apelsinjuice och rättvisemärkt iste och Cola.

I ena änden av rummet finns en liten scen där musiker och föreläsare brukar spela och tala.

Idag vill Peace & Love profilera sig som något mer än bara en musikfestival. De är även en filmfestival, ett skivbolag och har flera gånger exporterat konceptet till utlandet med arrangemang i Chile, USA och på Kuba.

Själva framhåller de gärna att festivalen alltid innehållit kringverksamheter som seminarier, workshops och föreläsningar med celebriteter som afroamerikanska medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson.

Om det finns något unikt med Peace & Love som förklarar att de kunde sälja smått otroliga 50 000 biljetter till förra årets festival är det just innehållets bredd.

– Grundtanken om att det ska finnas något för alla har bara ökat genom åren. Vi har alla musikgenrer. Lägger man till det övriga runt omkring blir det en unik helhetsupplevelse som man får på köpet, menar Ronny Mattsson.

Ett nära samarbete med kommunen har varit en förutsättning för att stadsfestivalen har kunnat växa som den gjort. Men expansionen har inte gått smärtfritt. Organisationen har halkat efter och kontrollen av utgifter kontra inkomster har varit bristande.

Rekordåret 2009, när antalet sålda biljetter ökade från 25 000 till 41 685 stycken, slutade i en förlust på 2.3 miljoner kronor.

Numera verkar de ha fått lite bättre koll på både organisationen och siffrorna. Förra årets omsättning på 101 miljoner kronor gav en vinst på 3.5 miljoner.

* * *

Arbetarstaden Borlänge har länge haft en stark musiktradition. Men bortsett från ett och annat talangfullt rockband var det lite som skiljde Borlänge från andra händelsefattiga svenska småstäder innan Peace & Love startade. Bortsett från kriminaliteten då.

”Det Borlänge jag växte upp i var en plats där inget någonsin hände”, skriver Aftonbladetkrönikören Per Bjurman 2009 i förordet till boken ”Peace & Love – de första tio åren”.

Idag har allt förändrats. Peace & Love har räddat Borlänge, åtminstone om vi ska tro på Bjurman.

Räddning eller inte. Antalet anmälda brott i Borlänge har minskat de senaste åren men är fortfarande något över riksgenomsnittet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Birgit Hedkvist är kanslichef på Borlänge kommun och har jobbat där sedan Peace & Love startade. Hon drar sig för att kalla Borlänge för en bättre stad att leva i idag jämfört med när festivalen startade.

– Det vill jag inte uttala mig om. Men det är klart att ett evenemang som drar 50 000 människor till staden är positivt och något vi bär med oss. Vi får mycket positiv feedback från både besökare och näringsliv.

Hon ser dock en viktig skillnad jämfört med innan festivalen startade.

– Idag är man stolt över att vara Borlängebo och framhäver gärna att man har Peace & Love.

[SLUT]

Snabbväxande jättefestival

Första Peace & Love arrangerades 1999. Då spelade 32 band för en publik på drygt 900 personer. Så här har festivalen vuxit de senaste fem åren:

2007
20 000 sålda biljetter. Omsättning 21 miljoner kronor. Vinst 0,3 miljoner kronor.

2008
25 000 sålda biljetter. Omsättning 38 miljoner kronor. Vinst 1,9 miljoner kronor.

2009
41 685 sålda biljetter. Omsättning 61 miljoner kronor. Förlust på 2,3 miljoner kronor.

2010
42 000 sålda biljetter. Omsättning 74 miljoner kronor. Vinst 1,4 miljoner kronor.

2011
50 000 sålda biljetter. Omsättning 101 miljoner kronor. Vinst 3,5 miljoner kronor.

 10/7 2012, 19:14 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: