Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Technohyllan

I samband med att Inkonsts technoklubb Ritual har säsongspremiär ikväll visas Amélie Ravalecs ”Paris/Berlin – 20 Years of Underground Techno”. Dokumentären följer genrens utveckling från rejvfester till tyska miljonmarschen Love Parades jättepublik och tillbaka ner i underjorden igen, till den semialternativa verklighet som är vardag för dagens technoproducenter.

När svenska världsstjärnorna Avicii och Swedish House Mafia säljer ut arenor är det lätt att glömma att techno var den första förgreningen inom elektronisk dansmusik som nådde massorna, inte house.

Skillnaden mellan techno och andra subkulturella rörelser är just att genren upplevt stor publik framgång men sedan återvänt till ett mer ljusskyggt sammanhang.

Det gör att både housestjärnor och lokala undergroundidealister vinner på att lyssna på det råd som Tobias Rapp, författare till ”Lost And Sound: Berlin, Techno and the Easyjetset”, ger i filmen.

– De som var med på 90-talet har lärt sig läxan. Att växa för snabbt är fel men det betyder inte att det är bra att vara liten.

Tidigare publicerad på Sydsvenskans kultursidor.

 14/9 2012, 8:29 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: