Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Från brudar till svin

Tidigare i höstas spekulerade prisbelönte krönikören Jonas Cramby kring manligheten som befinner sig i kris. Han är inte ensam. De senaste åren har vi i populärkulturen dränkts av porträtt av krisande män.

I Damernas Värld beskriver Cramby en splittrad manlighetsbild där vissa arga män höjer rösterna i kommentarfälten på internet medan andra kämpar i det tysta med kraven på att samtidigt vara försörjare och omvårdare, mjuk karlakarl och macho lekpappa. Tacka fan för att vissa blir förvirrade och krisar.

Några som inte verkar ligga sömnlösa över rådande mansideal är livsstilsmagasinet Slitz. Tidningen genomgick nyligen en makeover men även om de unga kvinnorna på omslagen är ersatta av mogna män är tonfallet till stor del det samma. På förstasidan till det andra omgjorda numret sitter Steve McQueen i en soffa och siktar med en osäkrad revolver. Rubrik: Supergrabbar! Riktiga hjältar blir aldrig omoderna …

Även om redaktionen gör ett halvdant försök att dölja det bakom slitna klichéer om individuell frihet och kalkylerat risktagande med personligt ansvar verkar de gemensamma nämnarna för Slitz hjältar McQueen, Errol Flynn, Charles Bukowski med flera vara förmågan att berusa sig, knulla och agera som en ansvarslös gris i största allmänhet.

Några som länge visat upp mer positiva manliga hjälteglorior är holländska mode- och livsstilmagasinet Fantastic Man. Den stora skillnaden är att Fantastic Man fokuserar på vad superkillar som Helmut Lang, Ewan McGregor och The XXs fotogeniske sångare Oliver Sim faktiskt åstadkommit medan Slitz-mannen hellre pöser bekvämt i favoritsoffan och skyler sina eventuella tillkortakommanden med hjälp av några kantstötta idolers minst smickrande sidor.

Som om det inte vore andra mer unika egenskaper och stordåd som skapar legender.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-10-25

 26/10 2012, 9:07 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: