Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Smutsen från söder färgade svensk pop

00-talets klubbscen i Malmö inspirerade en sprudlande gör-det-själv-kultur som sådde mängder av musikaliska frön. Idag skördar resten av popsverige frukter som Gnucci, Maskinen och Safari Sound.

Hur började det?

I november 2005 gjorde klubben The Rumble sitt första arrangemang. Kommande fem år placerade Fredrik ”Sweet Fred” Nilsson Malmö i Utelivssveriges centrum med hjälp av internationella dj-stjärnor som M.I.A.-producenten Diplo och technodrottningen Ellen Allien.

Vad utmärkte Malmös klubbscen på 00-talet?

Billiga hyror och billig falafel lockade en ung kreativ befolkning till staden. Korta geografiska avstånd gjorde det möjligt för subkulturella grupper att mötas naturligt på barer, dansgolv och svartklubbar.

– Malmö har en gör-det-själv-vibe som inspirerat mig till att göra saker på egen hand istället för att vänta på att få hjälp av någon ”som kan”, säger Ana Rab, även känd som Gnucci.

Den oborstade stämningen i staden återspeglades i musiken som skapades.

– Malmö är en väldigt rå och hardcore stad. Det är även nyckelord i det vi gör, säger Iraj Shirkhani, från dancehallduon Safari Sound som spelade på The Rumble och mängder av egna klubbkvällar i Malmö på 00-talet.

Hur påverkar Malmöscenen dagens svenska popmusik?

2010 lade The Rumble ner. Men frukterna till de frön som såddes under 00-talets andra halva fortsätter att färga svensk pop.

– Det är nice att inspireras av många olika genrer i sin musik och dessutom kunna bo i en stad som speglar detta mish mash av ursprung, säger Ana Rab.

Samtidigt tillägger hon att det sociala kan bli en last.

– Att glida runt är inte alltid lukrativt. Ibland känns det som att alla vägar leder till att sitta på Möllevångstorget och dricka Club Mate. Jag får helt klart mer gjort i exempelvis Stockholm. Det finns ett annat driv där.

Iraj Shirkhani ser också fördelar med verka från Stockholm.

– Vill du hålla på med musik måste du vara verksam i Stockholm. Det är här all media och alla affärskontakter finns. Det är också mer folk och därmed mer pengar i omlopp. I Malmö fick vi slita röven av oss och satsa varenda krona för att få klubbarna att funka och gå runt.

- - -

Artister och djs med kopplingar till 00-talets klubbscen i Malmö

Maskinen
Provocerande dansexplosion bestående av Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar. Bodde periodvis i Malmö under 00-talet och har flera gånger rappat om staden i sina låtar.

Spoek Mathambo
Internationellt hyllad rappare från Sydafrika. Före detta resident-MC på The Rumble med tillfällig hemadress i Malmö. Gift med Gnucci.

Gnucci
Rappande partytornado. Samarbetat med bland andra Timbuktu, Tove Styrke och Mash Up International. Videon till hennes och tyska Schlachtofbronxs ”Coolie Fruit” är inspelad på Bagdad livs vid Möllevångstorget i Malmö.

Safari Sound
Klubbarrangörer och djs inom dancehall och reggae. Numera verksamma i Stockholm. Har samarbetat med Petter och gör regelbundet dj-shower på Musikguiden i P3. Duons Iraj Shirkhani är svåger till Lilla Namo som gjort hitsingeln ”Haffa Guzz” och även bodde i Malmö en kort tid på 00-talet.

Collabo Queens
DJ-duo och initiativtagare till klubbkollektivet Collabo Club på 00-talet. Johanna Ritscher, femtio procent av Collabohovet, flänger numera land och rike runt, både på egna spelningar och som DJ bakom Gnucci. 

Andra artister med kopplingar till Malmös klubbliv på 00-talet: Familjen, Timbuktu, Looptroop Rockers.

Fakta:

Gnucci
Rappare från Malmö. Aktuell tillsammans med Timbuktu i Mash Up Internationals video ”Lava Cabeza”.

 Safari Sound
Reggae/dancehallduo. Återvänder till Malmö i kväll med en spelning på klubben Be Right Bass på Babel tillsammans med bland andra Lilla Namo.

Publicerat i Metro 2012-11-23

 

 26/11 2012, 8:18 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: