Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Common

De slutade arbeta med Kanye West för att starta eget. Common inspireras av franska överklasslynglar och ruffa britter för att göra påkostat svenskt herrmode. 

 – Jag tänker mig en kille som klär sig med referenser från Londons subkulturer mixat med fransk borgarklass. En kille som blandar ett par Dr Martens-kängor med en dyr sidenskarf. Sedan har vi alltid det skandinaviska i oss som gör att allt blir lite nedtonat och avskalat, säger Saif Bakir.

Tillsammans med Emma Hedlund ligger han bakom Malmöbaserade och svenskproducerade herrmärket Common. De båda träffades i London men kommer senast från Paris där de arbetade som huvuddesigners för Kanye West när hiphopstjärnan bestämde för att ge sig in i modeindustrin.

– Det var som att starta ett eget märke fast med hans visioner. Vi fick verkligen bygga studion från grunden, berättar Emma Hedlund.

Arbetet med Kanye West var inte bara en bra skola. Det innebar även att de kunde spara ihop ett kapital som möjliggjorde en omfattande satsning på Common direkt.

Ett år senare finns deras första kollektion ute i butiker. Förutom att hämta inspiration från kvarsittande internatrebeller, London och Paris tittar de mycket på 1940-talet.

– Vi uppskattar den tidens lite gentlemannamässiga klädsel. De flesta var välklädda oavsett samhällsklass. Det metrosexuella som vi pratar om nu fanns då men hade ännu inte fått ett namn. Det handlade om att vara vårdad, inte bara i klädsel utan även i tal och i skrift. Detta är något som vi vill lyfta fram, säger Saif Bakir.

Vad inspireras ni själva av i era klädval?

Emma: Vi lägger båda stor vikt på material och färg. Ingen av oss tittar på trender särskilt mycket. Däremot kan vi fascineras av en textur i ett tyg eller ett mönster och en avvikande detalj.

Har ni någon personlig stilikon?

Emma: Det finns en känd porträttbild av den franska författaren Jean Genet som har inspirerat oss inför SS13.

Saif: David Bowie har konsekvent klätt sig fint och haft extremt mycket stil. Han är väldigt praktfull och flamboyant. Men även någon som Steve McQueen. Han hade mycket pondus och attityd i sitt sätt att klä sig.

Vad klarar ni er inte utan i garderoben?

Emma: Med tanke på vad vi båda har på oss idag måste jag säga marinblå rundhalsad kashmirjumper och marinblå ullrock, haha. Jag är en sucker för ytterplagg. Vi har oftast enkla basplagg under men det finns alltid en trenchcoat, skinn- eller bomberjacka ovanpå.

Publicerat i novembernumret av magasinet Café med något annorlunda redigering.

 22/12 2012, 12:58 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: