Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Köpenhamns gömda barer

Att Köpenhamn i många år har haft befälet i det nordiska köket är ingen hemlighet. Men att byen också har Skandinaviens främsta barer är inte lika känt. Det finns en förklaring. De bästa barerna pratar du inte om och vet du inte var de ligger finns uppenbar risk att missa dem. 

Utanför är det väldigt lite som skvallrar om att den svarta fasaden döljer en av Köpenhamns bästa barer. Vi befinner oss mellan Nyhavn och Kongens Nytorv. Den lilla gatstumpen där vi parkerar våra cyklar är lugn och öde. Så öde att vi hinner tänka att gps:en kanske visat oss fel.

Då vi inte har något precist gatunummer utan måste förlita oss på en slogan som hänvisar till en ”Black door. Gold doorbell” är det inte helt enkelt att veta. Men ett festsällskap på tre-fyra personer som tyst slinker in genom en svart port bekräftar att vi har kommit rätt.

Det första som möter oss när vi tryckt på ringklockan och blivit insläppta är ett stort uppstoppat vildsvinshuvud på väggen. Taket är guldinklätt, belysningen dämpad och bakom en bastant bardisk syns ett imponerande antal spritflaskor.

Det känns som att kliva in i en miljö i tv-serien ”Boardwalk Empire” och den amerikanska förbudstidens hemliga utskänkningsställen och exklusiva medlemsklubbar. Det är meningen.

Vi befinner oss på The Union som är det ställe i Köpenhamn som har tagit förbudstidens gömda barer och konceptet speakeasy längst.

– Vi har en policy. Vad som händer på The Union, stannar på The Union, säger bartendern Geoffrey Canilao.

Ur högtalarna hörs gammal jazz. Personalen är uppklädd och servicen är alert.

De senaste åren har The Union haft svårt att leva upp till förbudstidens speakeasy-devis om att vara ett ställe som man inte talar högt om. Alla som besökt The Union snackar om det. En lördag i november är det redan välfyllt och stimmigt vid halv tio.

Det innebär ett fyrtiotal personer i lokalen. Den exklusiva inramningen och ringklockan vid dörren är inte bara en image utan har praktisk betydelse. Begränsningen är nödvändig för att upprätthålla en klanderfri service till alla.

Några som har tänkt i liknande banor men skalat ner formatet ytterligare är Ourselves Alone på Badstuestræde, ett par kvarter från Nytorv i centrala Köpenhamn.

– Målet är att erbjuda samma service som på ett femstjärnigt hotell utomlands men med glimten i ögat, säger Søren Krogh som driver baren tillsammans med Simon Tolsgaard.

Liksom på The Union är prisnivån human. Omkring 120 danska kronor för en cocktail. Ourselves Alone saknar också skylt utanför och som gäst måste man ringa på en klocka för att bli insläppt.

Men Krogh är noga med att poängtera att de inte försöker upprätthålla några speakeasy-ideal.

– Vi är mer en klassisk bar. Vi har fönster utåt gatan och pratar öppet om stället. Däremot håller vi en lite lägre profil.

När någon ringer på dörrklockan lyser en röd lampa ovanför entrén.

– En ringklocka är mycket billigare än en dörrvakt men ger oss ändå möjlighet att kontrollera flödet av gäster, berättar Simon Tolsgaard samtidigt som han karvar av hörnen på några stora isbitar för att de ska rymmas i glasen.

De senaste åren har bar- och cocktailkulturen i Köpenhamn utvecklats rejält. När livsstilsmagasin listar världens bästa barer brukar Köpenhamn finnas representerat av ovan nämnda The Union och mindre ljusskygga ställen som Rubys och Salon 39. Andra nordiska huvudstäder lyser med sin frånvaro.

En bar som nämnts i dessa sammanhang är Strøm. Baren ligger i en källarlokal på en av tvärgatorna till Strøget och drivs av Landskronabröderna Andreas och Mikael Nilsson.

Andreas Nilsson jämför barutvecklingen i Köpenhamn med vad som hände när Noma kom med i Guide Michelin och utsågs till världens bästa restaurang.

– Konkurrensen är rätt hård. Alla tänker ut nya koncept hela tiden.

Strøm har också hämtat inspiration från förbudstiden. Men istället för att titta på städer som New York och Chicago blickar man mot Europa där det var tillåtet att sälja alkohol och stilidealet var exklusiv art deco.

– Vi försöker vara en motsats till de mörka speakeasy-barerna och istället spegla de glada dagarna då cocktailkulturen blomstrade.

Att skylten utanför är anonym och plockas ner på kvällen är mer ett nödvändigt ont än en strategi.

– Huset är från mitten av 1700-talet och k-märkt. Vi är tvungna att gå genom en lång process med pappersarbete bara för att få borra ett hål i fasaden, säger Andreas Nilsson och skrattar.

Även om Strøm inte har något mot mer exponering kan anonymiteten och svårtillgängligheten långsiktigt leda till mer uppmärksamhet.

När Søren Krogh och Simon Tolsgaard valde det svårtolkade namnet Ourselves Alone fanns en tanke bakom.

– En av grundidéerna var ett namn som var lite svårt att säga och inte sände ut några signaler, säger Søren Krogh.

Krogh menar att om gästerna inte kommer ihåg namnet tvingas de istället att beskriva stämningen och atmosfären när de sprider ordet till vänner och bekanta.

– Det blir ett internt historieberättande, mun till mun. Vi är inte en cocktailbar för vem som helst. Våra gäster vet vad de kan förvänta sig. Någon som inte känner till oss sedan tidigare och bara ramlar in genom dörren skulle förmodligen tänka ”vad fan är det här för ställe?”

- - -

Vägen till några av Köpenhamns bästa barer

The Union
Store Strandstræde. Svart dörr. Ringklocka i guld.
 www.theunionbar.dk

Ourselves Alone
Badstuestræde 7
Saknar webbsida.

Strøm Bar
Niels Hemmingsensgade 32
 www.strombar.dk

Rubys
Nybrogade 10
 www.Rby.dk

Salon 39
Vodroffsvej 39
 www.salon39.dk

1105
Kristen Bernikows Gade 4
 www.1105.dk

Barking Dog
Sankt Hans Gade 19
 www.thebarkingdog.dk

Publicerat i Sydsvenskan 22 november 2013.

 6/1 2014, 14:04 – Jonas | Artiklar
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: