Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jah Save The Queen

Det måste ha börjat med att Johanna Karlsson tipsade om en DJ som hette Queen Majesty. Queen Majesty representerade ett reggaesound från New York som kallade sig Deadly Dragon Sound och hade sammanställt ett mixtape enbart bestående av gamla reggaecovers på gigantiska pophits från 80-talet. Chris de Burghs Lady In Red, Tina Turners What’s Love, George Michaels Faith och så vidare tolkade av ett gäng entusiastiska jamaicanska deejays och sångare. Vissa av dem, som Shineheads klassiska tagning på Michael Jacksons Billie Jean, kände jag till sedan tidigare medan andra var totala nyheter.

Jag minns att jag spelade Queen Majestys Trilla oavbrutet det året. Egentligen har jag aldrig slutat spela den sedan dess. Den låter fortfarande lika bra i all sin geniala enkelhet.

För någon som är såld på covers är jamaicansk musik en aldrig sinande källa. Det finns inga som älskar att göra covers på hits mer än jamaicaner. Jag vågar hävda att det inte finns en hit som inte tolkats av en gapande jamaicansk deejay eller skönsjungande smörsångare. Det finns de som menar att en hit inte är en hit förrän den tolkats på nytt på Jamaica. Det ligger något i det påståendet.

Sedan man började producera egen musik och ge ut egna på skivor på Jamaiva har det släppt hundratals, eller snarare tusentals covers på både aktuella hits och förbisedda albumspår som är förmodligen är totalt bortglömda överallt förutom på Jamaica.

Det är den outtömliga källan på låtmaterial som gör  Trilla var så genialisk. Skivan fungerar närmast som en stående inbjudan till alla som någonsin förälskat sig i reggae och dancehall för att göra en egen uppföljare. Så fungerade den för mig i alla fall.

Som oftast när det handlar om reggae luftade jag idén för min kompis Eric Ahlström, i reggaesverige mer känd som Will Jam från Malmösoundet Million Vibes. Han tyckte det lät som en skitbra idé… och återkom mer eller mindre dagen efter med ett färdiginspelat mix med femtiotalet låtar. Klappat och klart.

För att inte känna mig som fullständigt överflödig tog jag på mig ansvaret för att finkorrigera mixen och addera lite ljudeffekter. Lätt som en plätt, tänkte jag och sköt saken på framtiden. Det var det väl också, men ni vet hur det är med projekt som saknar deadline. De tenderar att bli liggande. Så blev det även i detta fall. Inte ens ett färdigdesignat omslag till mixtapet som Eric fixat fungerade som spark i baken. Jag började. Men klart blev det aldrig.

Tre-fyra år, några barn och en crashad hårddisk senare fick jag ett meddelande på facebook från en bekant. Han hade blivit besatt av reggaecovers och undrade om inte jag kunde vägleda honom i rätt riktning. I samband med att jag började sammanställa en låtlista på Spotify blev jag påmind om mitt oavslutade (och efter hårddiskcrashen omöjliga) uppdrag. Fick dåligt samvete. Och bestämde mig för att göra något åt saken. Jag fann det mesta av det tidigare grundmaterialet på en extern hårddisk, uppdaterade med ytterligare några favoriter som tillkommit sedan dess och satte mig på baren Belle Epoque i sällskap av ett par glas vin för att välja ut låtar.

Det var i onsdags och resultatet ser ni nedan. Jag har verkligen inte mage att påstå att uppdraget är slutfört men det är det närmaste målsnöret jag kommer. Även om Eric inte praktiskt hade ett finger med i just den här mixen kommer många av låtarna ursprungligen från hans gigantiska reggaesamling. Garanterat de som eventuellt får finsmakarna att lyfta på ett ögonbryn.

JAH SAVE THE QUEENREGGAE COVERS & VERSIONS

1. Let It Be Soundclash – Lukie D & Frankie Paul (The Beatles Let It Be)

2. I Belive I Can Fly – Sanchez (R Kelly I Belive I Can Fly)

3. I Want You Back – Singing Melody (Take That Back For Good)

4. Waiting For You – Ghost (Céline Dion To Love You More)

5. I Will Always Love You – Pam Hall (Dolly Parton I Will Always Love You)

6. Lately – Bitty McLean (Stevie Wonder Lately)

7. Junior Nature – Junior Reid (Michael Jackson Human Nature)

8. Won’t Do For Love – Wayne Chin (Bobby Caldwell What You Won’t Do For Love)

9. Heal the World – Little Kirk (Michael Jackson Heal The World)

10. Upside Down – Carol Cool (Diana Ross Upside Down)

11. All The Woman I Need – Garnet Silk (Whitney Houston All The Man That I Need)

12. Taking Control – Duppy Conquerors (Ray Parker Jr Ghostbusters)

13. Baby One More TimeA.R.P (Britney Spears …Baby One More Time)

14. No Scrubbs – Sandra Melody (TLC No Scrubs)

15. Legalize Ganja – Wayne Marshall (Outkast The Whole World)

16. Tom’s Diner Michigan & Smiley (Suzanne Vega Tom’s Diner)

17. The World’s Greatest – Terry Linen (R Kelly The World’s Greatest)

Lyssna här.

 6/5 2011, 0:27 – Jonas | Blogg
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: