Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Fasaaner på stan

Unga malmöetiketten Fasaan Records har på kort tid presenterat sig som en av söderns roligaste och mest spännande klubb-, dj- och musikerkollektiv. Efter ett par svartfester och en välbesökt släppfest för ljuva loverssingeln ”My Man” får de i morgon finfrämmande på Moriskan av tropikarkeologerna Miles Cleret från Soundway Records och Sofrito Specials Frankie Francis. Jag passade på att kolla läget med Fasaans Emanuel Sundin.

Berätta om Fasaan Recordings.
– Vi är tre musiker som alla varit verksamma i tidigare projekt som hittade gemensamma referenspunkter i den musik vi ville göra. Bolaget, eller etiketten som vi kanske hellre kallar det, var för oss ett sätt att både skapa musik och släppa den i samma process. Därför kan vi spela in, producera och släppa musik på ett okomplicerat sätt, i olika typer av estetisk riktning och fria konstellationer.

Hur blev ni intresserade av afrikansk och karibisk musik från 60- och 70-talet?
– Vi har alla sedan länge haft ett stort intresse för den typen av musik, ett intresse som bara byggts på med åren. Som musiker inspireras vi av den i vårt dagliga arbete med etiketten. Tack vare att vi har olika musikaliska bakgrunder och ingångar till den.

Vad är det ni tilltalas av i musiken som släpptes under den tiden?
– Det är helt enkelt bra musik. De är något speciellt med den musikaliska epoken som inte alltid går att förklara. Det finns olika kvalitéer i olika genrer. I sin helhet blir det ibland lätt svävande att förklara på vilket sätt man tilltalas av det. Dels är det känslan av att leta upp och upptäcka gammal musik, sen är det rent musikaliska ting som kanske mer berör produktioner, stilistiska element och spelsätt.

I morgon arrangerar ni er första fest under parasollen “Fasaan Disco Specials” med främmande från England i form av Sofrito Records Frankie Francis och Miles Cleret från Soundway Records. Vad kan vi förvänta oss?
– En jävligt kul kväll. Fruktansvärt bra dansmusik och nöjet i att dansa till saker man inte hört förut.

Sofrito och Soundway är kända för att gräva fram musik från platser som Angola, Colombia, Västindien, Ghana, Panama, Nigeria och Benin. Vilken är er egen musikaliska favoritregion just nu?
– Just nu är det mestadels västafrikansk boogie och disco som spisas!

På tal om boogie och disco. Efter två sjutumssläpp är ni snart aktuella med er första tolvtumssingel. Vad kan ni berätta om den?
– Vi är ungefär en månad in i inspelningsprocessen och börjar bli klara.  En låt är åt det mer karibiska discohållet, högre tempo, syntar, blås och spejsig känsla, nästan med lite av en proto-housenisch. Den andra är lägre tempo, åt lo-fi boogie hållet. Sång, stötigt blås och stråkar. Mycket soul! Båda låtarna kommer även att få en specialbehandling av discodoktorn Sergio Rizzolo.

Fasaan Disco Specials #1 på Moriskan i morgon med Miles Cleret (Soundway, UK), Frankie Francis (Sofrito, UK), Fasaan Disco Team, Helena Strömdahl (Function), Jimmy Virki (Prejka) med flera.

Mer:

En spotifylista med 38 personliga favoriter från Soundway och Sofritos diskografi.

Min artikel om Soundway och Miles Cleret från Sonic.

Min recension av samlingen “Ghana Special – Modern Highlife, Afro-Sounds & Ghanaian Blues 1968-81”

Min recension av “Sofrito presents: Tropical Discotheque”.

 14/10 2011, 12:39 – Jonas | Blogg
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: