Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Veckans klassiker #10

Artist: Elton John
Titel: Are You Ready For Love
Utkom år: 1979 

”Are You Ready For Love” spelades ursprungligen in 1977 i ett försök att föra Elton Johns karriär åt lite mer soulinfluerade miljöer. Resultatet blev inte det önskade till följd att den inte släpptes förrän 1979 på EPn ”The Thom Bell Sessions”.

2003 sätter brittiska houseproducenten Ashley Beedle saxen i låten med dansgolvet i sikte. Inspirerad av tidiga disco-DJs som Walter Gibbons och Nicky Siano strukturerar Beedle vördnadsfullt om Elton Johns original. Istället för ursprungsversionens stråkar inleds låten av ett flera minuter långt percussionbreak. För att bibehålla pulsen har Beedle klippt bort de lite långsammare verserna och endast behållit refrängerna, vilket gör att själva lyssningsupplevelsen förmodligen inte blivit bättre, men chanserna att få höra den på ett house- eller discogolv desto större.

För det var ju lite av problemet med originalversionen. Precis som på Stevie Wonders ”If You Really Love Me” fungerar det utmärkt att klappa händerna och hoppa upp och ner i refrängen, men i samma ögonblick som versen åter drar igång dör dansgolvet.

Att ”Are You Ready For Love” är en fantastisk låt råder det ingen tvekan om. Frågan är hur mycket det är Elton Johns förtjänst. Med den legendariska Philadelphiaproducenten Thom Bell vid mixerbordet, MFSB som studioband och Philippe Wynne från The Detroit Spinners vid micken ska nog inte Eltons egna insatser överdrivas.

Ursprungligen publicerat på The Cricket 19 augusti 2003 med en något annorlunda redigering. Lyssna på ”Are You Ready For Love på Spotify. Studio Pop, en tidig föregångare till Per Sinding Larsens PSLSVT, använde låten som signaturmelodi vilket skapade en pånyttfödelse trendkänsliga svenska klubbar i början av 00-talet. Om jag har förstått saken rätt var det Jan Gradvall som låg bakom valet av signaturmelodi.

 8/2 2013, 9:32 – Jonas | Blogg
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: