Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Veckans klassiker #11

Artist: Lady G
Titel: Nuff Respect
Utkom: 1988

Man behöver inte vara statistiker för att inse att den jamaicanska musikindustrin – som många andra scener – är männens arena. Men det är aldrig samma sak som att det inte finns mängder av kvinnor som gjort outplånliga avtryck.

Ett årtionde innan Destinys Child och Beyoncé uppmanade till kvinnlig frigörelse spelade Lady G in ”Nuff Respect” tillsammans med en av dåtidens främsta jamaicanska hitmakare: Augustus ”Gussie” Clarke.

Det är inga orimliga krav Lady G ställer när hon spikar upp sina teser ovanpå Gussie Clarkes basmullrande produktion. Hon vill slippa skitsnack och värderande blickar och bli behandlad som en jämställd – oberoende av kön, klass eller bakgrund.

Det har gått 25 år sedan ”Nuff Respect” spelades in. Tyvärr är den fortfarande aktuell än idag. Både i Sverige och på Jamaica.

Lyssna: Lady G – Nuff Respect (Spotify-länk)

Bonus: För en introduktion till det sena 80-talets bästa och mest innovativa dancehall rekommenderas prickfria samlingen ”Hardcore Ragga – The Music Works Dancehall Hits” som går att hitta både på Spotify och Itunes.

Publicerat på Jamaicabloggen på SVTs PSL i mars 2012.

 8/3 2013, 8:00 – Jonas | Blogg
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: