Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Veckans klassiker #12

Artist: Justin Timberlake
Titel: My Love
Utkom år: 2006 

2006 var året då MP3-bloggarna övertog rollen som musikvärldens opinionsbildare. Samtidigt som många traditionella musikkritiker var upptagna med att guppa framför dataskärmarna till ”Sexy Back” pågick en allt mer desperat jakt på slutna fildelningsnätverk och anonyma servrar efter nästa singel från Justin Timberlakes kommande andra album.

Innan juli blivit augusti var desperationen så stor att en av misstag läckt testversion, avsedd för gästrapparen T.I.:s skivbolag, började spelas på klubbar och radio. Det knasiga var att filen som spreds var vattenmärkt. En sträng röst överröstade med jämna mellanrum musiken med meningen ”Atlantic Records, For T.I. Clearence”. Det var uppenbart att låten inte var avsedd att spelas offentligt.

Innan den färdiga versionen nått bloggvärlden hade testversionen spridits så mycket att meningen ”Atlantic Records, For T.I. Clearence” blivit ett uttryck. Folk tryckte upp t-shirts med meningen utfläkt över hela bröstet. New York-DJ:n och piratproducenten Cousin Cole gjorde en egen omarbetning av ”My Love” med just titeln ”Atlantic Records, T.I. Clearance”. MP3-generationen hade fått sin första metahit.

När den riktiga versionen läckte i slutet av augusti kallade svenska hiphopbloggen The Soul Lounge ”My Love” för ”Internets mest hypade och eftertraktade låt. Någonsin”. De glömde bort att nämna att det även var en av musikhistoriens mest svårdansade låtar.

Till skillnad från den omedelbara electrohouseinfluerade ”Sexy Back” är ”My Love” en skev R&B-technoballad, smyckad med hårda stakatohugg och producerad i ett konstigt dubbeltempo som fullständigt förvirrar alla som försöker röra sig till den.

Musikaliskt pekade låten inte ut några nya riktningar. Tvärtom var det en av producentgeniet och innovatören Timbalands sista riktigt stora ögonblick. Men de svallvågor som låten genererade på nätet var något helt nytt. Tidigare hade det funnits en direktlänk mellan tolvorna som spelades på klubbarna och topplistorna. ”My Love” visade med all tänkbar tydlighet att dansgolvpotential hädanefter var underställt möjligheten att sprida låten digitalt. Vad som avgjorde om en klubbhit verkligen var en klubbhit eller inte var hädanefter hur väl publiken redan kände igen den. ”My Love” var det första beviset för att distribution blivit viktigare än funktion.

Publicerad i Sydsvenskan 2009-11-05. Justin Timberlakes “The 20/20 Experience”, hans första album sedan “FutureSex/LoveSounds” där “My Love” ingick, släpps i dagarna. 
 15/3 2013, 8:11 – Jonas | Blogg
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: