Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Sommartid och skärgårdsbalearica

Det har varit en händelserik sommar men det jag tänker ta med mig in i september är inte gratiskvällar, ambitiösa svartklubbar, surrealistiska after hours-spelningar och annat som dekorerat sommarnätterna i Malmö.

I några år har europeiska discofiler vänt blickarna bakåt och återupptäckt italo, gammal acid, tveksam rockdisco och annat de eller deras äldre syskon växlat saliv till som tonåringar. Men när dessa idéer till slut spolades upp längs den svenska kusten transformerades de till något annat.

I avsaknad av kärlekssomrar eller kosmiska knarkdiscon vid Riminis stränder i det förgångna tvingades vi famla efter förträngd charterromantik bland reaskivorna på Statoil. Fleetwood Macs Everywhere och Jönköpingduon Just Like Musics massnedladdade edit av Ugglas Sommartid var sommarens klubbanthems i kompiskretsen. En Stockholmsklubb uppkallades efter Chris Reas On The Beach medan jag själv plöjde Malmös samtliga skivbörsar på jakt efter instrumentalversionen av Alphavilles Big In Japan

Klubbsommaren börjar lida mot sitt slut men vi har en nyfödd genre att värma oss med när hösten så småningom gör sig påmind. Säg hej till skärgårds-balearican.

Publicerat i Rodeo, augusti 2006.

 1/8 2006, 21:02 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: