Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

50 Cent tar biffen till nätet

De som har följt de senaste månadernas gruff mellan 50 Cent och Rick Ross kunde förra veckan lägga ytterligare ett kapitel till historien när Fifthy placerade en tredje disslåt, You Crying, i mellangärdet på Miamirapparens bastanta kroppshydda.

 Att rappare provocerar fram bråk för att skapa surr inför ett kommande släpp är old news. Det som gör den här biffen intressant är att det är det första hiphopbråk där någon till fullo har utnyttjat samtliga de kommunikativa medel som numera är vardag inom genren.

 Tuppfäktningen som tidigare fördes på tolvtumssinglar utan etikett och piratpressade mixtapes sker idag på Youtube-videos, bloggar och snabbdistribuerade MP3:or. Om det förr handlade om vem som var kungen på gatan handlar det nu om vem som bäst kan kontrollera de sociala medierna på webben.

 Få gör det mer effektivt än 50 Cent just nu.

 Under samma tid som en uppenbart allt mer desperat Rick Ross fått ur sig ett par traditionella disslåtar och ett videoklipp där han påstår att 50 Cent är bög har Fiddy visat upp ett oanat kreativt skitsnack.

Han började med Officer Ricky, en satirisk tecknadfilm som anspelar på avslöjandet att Rick Ross tidigare i sitt liv jobbade som fängelsevakt. Ett avslöjande som kraftigt ifrågasatte sanningshalten i Ross påstådda bakgrund som kokainkrängande gangster. Sedan följde han upp med ett videoklipp där en person som påstås vara Rick Ross exflickvän och mamma till hans son ytterligare bekräftar att Ross historia är uppdiktad.

Fram till dess var det fortfarande rätt underhållande. Även om det handlade om påhopp gjordes det med humor och viss finess. Men när 50 Cent för ett par veckor sedan publicerade en porrfilm på Thisis50.com med en annan av Rick Ross påstådda (ex)flickvänner i huvudrollen passerade han en gräns.

Det är inte roligt längre, bara förnedrande på ett sadistiskt vis.

 Det förändrar givetvis inte den avsedda effekten. Rick Ross kan sälja hur många album som helst när Deeper Than Rap släpps 21 april. Matchen som verkligen betyder något, den på nätet, är sedan länge förlorad.

Publicerat i Sydsvenskan 2009-04-01

 1/4 2009, 8:00 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: