Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Billig öl och musik på öronbedövande volym

Göteborg. I en kombinerad studio och lägenhet på 2:a Långgatan bjuder en kompis på folköl och osläppt vokalhouse. Det är lördagskväll, klockan är närmare elva. Planen är att mellanlanda på en technofest i Gamlestaden, arbetarkvarteren intill den gamla kullagerfabriken en bit utanför centrum.

 – Risken finns att det är ganska ungt, varnar någon i sällskapet.

Den sista ölen är urdrucken så åldersnoja är vårt minsta problem. Jag vill bara bli småpackad och lyssna på techno. Problemet är istället att hitta en taxi som vill köra oss från stan utan att det kostar en förmögenhet.

Till slut står vi i alla fall utanför Göteborgs gamla arbetarteater och Kulturhuset Underjorden. Det första som möter oss innanför dörren är en provisorisk bar som kränger sprit i stora plastglas. Bakom DJ-båset hoppar en AFA-sympatisör i Gyllene Tider-t-shirt till hits från 80-talet som är betydligt mer guilty än pleasure. Så mycket för den technofesten, hinner jag tänka innan jag tagit mig nerför rampen till det stora dansgolvet.

På högtalare och trappor trängs halvt urdruckna ölburkar av märken jag inte känner igen från systembolaget. Det är så mörkt att vi först inte lyckas lokalisera DJ-båset. Avancerade ljuseffekter är inte att tänka på. Stämningen påminner lite om festerna som de brittiska ungdomarna i Kanal 5-serien Skins brukar springa på för att de är för unga för att bli insläppta på vanliga uteställen.

Inga tillkrånglade koncept. Varken fiskdamm eller avancerade cocktails. Inga eldslukare, rundpingisbord, galopperande dildos eller cyklande björnar i hula-hula-kjolar som bjuder på shots. Inga internationella DJ-stjärnor eller liveframträdanden som tar bort fokus från det som verkligen betyder något.

Bara fyra väggar, ett dansgolv, billig öl och världens bästa musik på öronbedövande volym.

Det var länge sedan jag kände så lycklig på en klubb. 

Publicerat i Sydsvenskan 2009-04-24

 24/4 2009, 8:00 – Jonas | Krönikor

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: