Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Pipet som växte till en kulturstorm

Samtidigt som vi i Sverige tragglat upphovsrättsliga glosor har vårens stora kulturdebatt på Jamaica också gällt en piratinspelning. Nu är det inte upphovsrätt stormen har handlat om. Det har överhuvudtaget aldrig nämnts att dancehallstjärnorna Vybz Kartel och Spices frispråkiga kärleksduett Ramping Shop helt bygger på en plankning av amerikanska R&B-sångaren Ne-Yos Miss Independent.

Debatten har istället handlat om att landets motsvarighet till Radionämnden totalförbjudit låten – vid tillfället en av de mest spelade i landet – i radio och tv. Ja, inte bara den utan samtliga låtar med sexuellt eller våldsamt innehåll. Tidigare har Jamaica använt ett liknande system som USA där olämpliga ord censureras bort med ett pip. Men sedan i februari i år är alltså inte det tillräckligt.

Bakgrunden är en eskalerande trend av snusk inom dancehall. De senaste åren har detta kulminerat i en dansstil som kallas daggering. Daggering har inget med dolkar att göra utan är en metafor för själva penetreringen i ett samlag. Utmärkande är iscensättning av sexakter, ofta så våldsamma att det med västerländska glasögon mer ser ut som påklädda massvåldtäkter.

Debatten som rasat har varit av klassiskt slag. Ena sidan slungar argument om yttrandefrihet och konst som en reflektion av samhället omkring. Den andra oroar sig för moraliskt förfall och unga som exponeras för synd och dekadens.

Spontant är det lätt att fnysa åt censurförsöken. Speciellt när dessa ofta bara lär ha motsatt effekt och bidrar till att popularisera låtarna ytterligare. Men när fenomenet blivit så populärt att lågstadiebarn leker hårdporr på dansgolvet är det inte lika lätt att ta ställning.

Som alla större händelser på Jamaica genererade censuren direkt ett flertal musikaliska kommentarer. Tveklöst bäst är formstarka Busy Signals akustiska reggaelåt Beep. På söndag gästar han klubben Rub-a-dub i Köpenhamn.

Beep är garanterat inte det sista inlägget i debatten. Men folket på dansgolven och på gatan lär garanterat få sista ordet.

Publicerad i Sydsvenskan 2009-06-02.

 2/6 2009, 9:47 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: