Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Nattlivets namnsdagar

Förra månaden glömde min mamma för första gången i mitt snart trettiotreåriga liv att gratulera mig på min namnsdag. Inget att gräva ner sig i kanske. Med tanke på att jag tidigare i år i en nyförälskad, disträ självupptagenhet missade hennes födelsedag med en och en halv månad har jag svårt att klandra henne.

Just namnsdagar och födelsedagar, särskilt firandet av dessa, har annars haft en sådan betydelse för delar av min släkt att det stundtals känns som att vi inte gjort något annat än att äta tårta och småkakor i grupp. När jag flyttade till Malmö hoppades jag slippa undan allt det.

No no. I kriget om gästerna tar regionens klubbarrangörer varje chans att utnämna just den här fredagen eller lördagen till sin egen speciella dag. Innan vi hunnit borsta av oss glittret från föregående veckas avslutning är det säsongspremiär, något slags jubileum för att man bytte märke på batterispriten för två år sedan eller så har Michael Jackson alternativt Bob Marley födelsedag. Alltid Bob Marley.

I och med att klubbåret är uppdelat i tre säsonger höst, vår och sommar, och att det finns fler klubbar än någonsin i regionen kan ni ganska snabbt räkna ut att det finns många anledningar till att fira. För någon vecka sedan bjussade Inkonst på plockmat för att uppmärksamma oss om att de rest en vägg framför toaletterna under sommaren. I lördags firade Babel att det var ett år sedan man målade om, byggde en ny bar och monterade upp ett neonfärgat blinkande kors på den gamla kyrkofasaden. Nu i helgen är det någon nördklubb på Debaser som ska blåsa ljus tillsammans med ett traditionsenligt flåsigt antal dj:s bakom CD-spelarna.

Klubbarnas egeninstiftade bemärkelsedagar och fiktiva good byes har blivit nattlivets motsvarighet till namnsdagar. Ett firande så vardagligt att inte ens de närmast sörjande pallar med dem längre.

Publicerat i Sydsvenskan 2009-09-18.

 23/9 2009, 22:45 – Jonas | Krönikor

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: