Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Malmö tunnlar spritmonopolet

Allt är politik var det någon som sa. Så även uteliv. Men de stora frågorna när det kommer till nattlig holmgång – när, var och hur vi ska ha möjlighet att berusa oss – har det varit ganska tyst om i årets valrörelse. Bortsett från diskussionen kring gårdsförsäljning och möjligheten för restauranger att servera alkohol utan ett varmkök.

Det är för känsligt helt enkelt. Fråga Malmös kulturnämnd som i sin undersökning om spontankultur förra året var dumma nog att ifrågasätta nuvarande regler för utskänkningstillstånd.

För att undvika att någon populist frestas att göra ett liknande misstag i valrörelsens slutskede publicerade Stockholms universitet nyligen en studie som berättade att alkoholkonsumtionen i Sverige förväntas öka med 37 procent om alkoholförsäljning tillåts i livsmedelsbutiker. Vidare uppskattade man att det skulle inträffa 2 000 fler dödsfall och 11 miljoner fler sjukdagar per år om vi inte fortsatte att spola kröken i vanliga affärer.

Låter inget vidare.

En mindre parentes var att studien delvis byggde på gamla erfarenheter av alkoholförsäljning på sextio talet. Professor Thor Norström försvarade sig med att dryckeskulturer inte nödvändigtvis förändras på femtio år.

Han vet säkert vad han talar om. Men i efterhand kan man undra varför de inte bara gjorde en studie på Södra innerstaden och andra delar av Malmö. Här är som bekant det statliga alkoholmonopolet i praktiken avskaffat och ersatt av mer eller mindre eleganta juridiska tunnlar på systemet.

Idag sker marknadsföringen av tidigare ljusskygga evenemang så öppet att svartklubbar är svåra att skilja från mindre spontana näringsidkare.

Hos polis och myndigheter verkar det finnas en tyst överenskommelse om att så länge vi journalister inte nämner dessa arrangemang i tidningarna ser man mellan fingrarna.

För att undvika att framställa mig själv som regionens största partypruttare finns i framtiden bara två alternativ: Att följa myndigheternas exempel och sluta prata om dessa spontana kulturmanifestationer. Eller att börja författa mina små utgångsrekommendationer med tumvantar på rövarspråk.

Publicerad i Sydsvenskan 2010-09-10

 19/9 2010, 14:39 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: