Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kol är det nya svarta

Varje gång jag återvänder hem till Malmö blir jag mer övertygad om att jag aldrig kommer att vilja bo någon annanstans. Åtminstone inte i Sverige. Stockholms eventuella fördelar (vi kommer till det senare) motiverar aldrig skillnaden i boendekostnad. Och det där pratet om att flytta ut på landet eller till en mindre stad känns aldrig mer avlägset än efter en veckas julfirande i Dalarna.

Alla som bott för länge i större städer anammar för eller senare en romantisk bild av landsbygden. I dagdrömmarna om närodlade ekologiska råvaror, pittoreska lanthandlar, mysiga kaféer och stringhyllor till vrakpriser glömmer många att den urbaniserade verkligheten sällan är mer upphetsande än ett standardiserat köpcentrum modell Burlövs Center plus en pizzeria. En rulle mikrad falafel kostar 70 spänn. Statoil är det enda som har öppet efter nio på kvällen och finns det någon form av nöjesutbud består det av en sportbar, alternativt en ”engelsk” pub.

Som Malmöbo har det funnits all anledning att pösa självbelåtet de senaste åren. Nöjes- och kulturutbudet är betydligt större än det vad det borde vara i en stad av samma storlek. Vi har Zlatan, MFF, Möllevången, flest kaffebarer per capita i landet och falafel.

Att Malmö fortfarande har Nordeuropas främsta falafel är knappast löpsedelsmaterial. Men är det så mycket att hurra för när kvaliteten och utbudet av bra snabbmatrestauranger från östra Medelhavet och Mellanöstern i övrigt är under all kritik? Nu är det förmodligen en och annan lokalpatriot som kommer att söla sin blandade sås i knäet men jämfört med Stockholmsinstitutioner som Palmyra Kebab, Folkets Kebab och Amidas kolgrill ligger Malmö åratal efter.

Just bra träkolgrillar – en central del inom flera matkulturer med rötter kring Mesopotamien – råder det av någon anledning akut brist på. Kol är uppenbarligen inte det nya svarta i Malmö ännu. Den smått desperata efterlysning jag publicerade på Facebook för några veckor sedan resulterade enbart i ett konstaterande att det finns några enstaka kolgrillar men ingen som kan jämföras med dem Stockholm.

När det gäller pris är ingen i närheten av Malmö. Men billigast kan inte vara bäst för alltid.

- - -

Bra just nu:

1. Pasha Kebab (Kolgrill)
Den bästa kolgrillen jag har hittat i Öresundsregionen ligger mittemot Vega, korsningen Istedgade och Enghavevej, i Köpenhamn.

2. Take One (DVD)
Filmen om Swedish House Mafia är årets mest komiska samtida musikdokumentär. Oavsett vad man tycker om trion.

3. Plearn Promdan – Wan Maha Sanook (låt)
Bästa spåret från The Sound Of Siam (spotifylänk), Soundways senaste samling med gammal thailändsk pop, jazz och luk-thung från vänsterkanten.

Publicerad i Sydsvenskan 2010-12-31

 19/1 2011, 18:24 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: