Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jämlikhet i ett par Buffaloskor

Känslan att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle är lika påtaglig varje gång Sverige går in i schlagerkoma. Jag brukar trösta mig med att vi som kollektivt vägrar att fördriva våren som passiva soffpotatisar fortfarande är mer än dubbelt så många. Ändå är det svårt att komma undan. Framförallt när någon av ens egna ungdomshjältar dyker upp i rutan och blir kallad för ”svullen neger” av en nu sparkad marknadschef på en lokal idrottsklubb.

Richard Silva II, mer känd som Swingfly, tillhör en generation blågula rapstjärnor som bevisade att det gick att göra lika bra hiphop och dansmusik i Sverige som i USA och England. När svenska hiphoppare ombeds att lyfta fram ­tidiga förebilder fastnar de flesta vid Latin Kings andra skiva I Skuggan av betongen. I vissa fall är det förmodligen sant. Men för en betydande skara, mig själv inkluderad, är det en efterkonstruktion. När vi i början av 90-talet rände på skoldanser och ungdomsdiscon i glansiga Adidas-tröjor och kilade jeans hette de främsta hjältarna istället saker som Neneh Cherry, Dr Alban, Papa Dee, Leila K och Rob’N’Raz. Artister som länge inte fick det erkännande och den popkulturella respekt de förtjänade.

Gemensamt var att de blandade amerikansk hiphop och brittisk rejvkultur på ett naturligt sätt som nu i efterhand känns lika unikt svensk som det kickersmode som följde några år senare.

När Fattarus Mingus Price och rapparen Sexfemman i mitten av 00-talet spelade in Kär i en Kickers var det svårt att uppfatta om det var en hyllning till tonårstjejer med bortnoppade ögonbryn som luktade Date eller en ironisk diss. Idag känns det som det första steget i en återupprättelse för den multikulturella blågula ungdomskultur som bland andra Robyn lyft fram som den mest betydelsefulla byggstenen i hennes artisteri.

Alla i kickersgenerationen nådde förstås inte lika långt som Robyn. Men till skillnad från vissa marknadschefer som följer Melodifestivalen lärde vi oss åtminstone att alla människor är lika mycket värda. Med eller utan ett par decimeterhöga Buffaloskor.

- - -

Bra just nu

1. Smug (magasin) Norges mest framsynta popkulturmagasin har hittat till Pressbyrån. Senaste numret innehåller bland annat porträtt av Malmöbaserade författarstjärnan Karl Ove Knausgård och NYC-konstnären Dan Colen.

2. Celda 211 (Film) Daniel Monzóns fängelse­thriller från 2009 sopade mattan med konkurrenterna på spanska Goya Awards. Nu har den till slut släppts på DVD. Och det pratas redan om en amerikansk nyinspelning.

3. Kelan Phil Cohran And Legacy – African Skies (skiva) Fullständigt trollbindade jazzalbum. Inspelat redan 1993 av Sun Ras gamla blåsare Phil Cohran. Utgivet på vinyl förra året men först nu släppt digitalt och på cd.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-02-17

 24/2 2011, 8:58 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: