Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Alla rundor bär till rom

Det har gått ett par år sedan jag insåg att jag hade problem med spriten. Efter att ha tillbringat mer än ett årtionde på klubbar och barer med shots och stora stark kom till slut verkligheten i kapp mig. Nej, det handlade inte om att jag drack för mycket. Jag hade problem att välja spritsort. En som kändes bekväm; en som kändes jag. Inte för att det är något fel på cocktails eller longdrinks men det är sällan läge att beställa in Long Island Ice tea eller en Mojito när resterande delar av sällskapet smuttar på calvados efter middagen.

Jag borde inte vara ensam om att ha problem med att välja sprit. De flesta som har tillbringat tonåren i Sverige får ett sargat förhållande till standardsortimentet i föräldrarnas barskåp. Smakar inte Martini Bianco, gin, Bäska droppar, Galliano, smuggelvodka och Baileys illa var för sig gör de garanterat det ihop. De som alkoholdebuterat med hjälp av en Häxa – brygden som är inkörsporten till de flesta tyngre drogmissbruk i Sverige – har en traumatiserad relation till de vanligaste spritsorterna och likörerna långt in i vuxen ålder.

Mörk finrom var relativt sällsynt i mina och andra 50-talistföräldrars barskåp. Jag tror det är orsaken till att jag till slut fastnade för rom. En annan förklaring är att rom är ett ganska oexploaterat område inom populärkulturen. Medan whiskey lätt förknippas med en massa avdankande rockstjärnor (alternativt uppblåsta livsnjutande män i medelåldern), vodka med vinglande östeuropéer på Youtube, Jägermeister med fåniga reklamfilmer och cognac med nyrika hiphopstjärnor från 00-talet är rom fortfarande ett relativt oskrivet blad.

När anrika baren Tranan i Stockholm gav ut sin drinkbok 1998 lät de medieprofiler och författare som Karolina Ramqvist, Andres Lokko, Per Hagman, Jan Gradvall och Pia Kalischer skriva varsin historia om sprit. Karolin Ramqvists text om rom var den enda som inte handlade om spritsorten i sig. Istället var det en kort berättelse om friheten i att anspråkslöst sitta ensam vid bardisken. Utan att riskera att få en massa fördomar och förutfattade meningar projicerade på sig.

Vem faller inte för det?

- - -

Bra saker:

Incarnations – Make You Mine (Barck & Prommer Remix) (låt)
En av förra årets bästa baleariska housetolvor har till slut släppts digitalt. Musikalisk verklighetsflykt till varmare bredgrader eller soligare årstider.

Federation Sound (podcast)
Lördag 26 mars besöker några av New Yorks mest underhållande jamaicaentreprenörer Malmö i sällskap av deejay-stjärnan Nathalie Storm. Följ deras podcast fram till dess: federationssound.com.

Let’s Mix (musikprogram)
Aldrig har det varit enklare att relativt legalt dela med sig av all den musik vi inte hittar på Spotify. Just nu samlar jag mina egna favoritlåtar på: www.letsmix.com/jonasfromfalun.

 12/3 2011, 14:07 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: