Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jazzrytmer, rim och ett kraschat rapliv

De skulle bli New York-hiphopens nästa supergrupp men gick skilda vägar innan genren tog över de amerikanska topplistorna. Efter fem album var problemen med skivbolaget, oviljan att anpassa sig efter popmarknadens krav och konflikten mellan gruppens frontpersoner Q-Tip och Phife Dawg så uppenbara att det inte gick att fortsätta. 1998, åtta år efter debutalbumet ”People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm”, splittrades A Tribe Called Quest och en av rapgenrens bästa, mest inflytelserika och egensinniga grupper var historia.

Det första som slog mig när jag såg ”Beats, Rhymes & Life”, Michael Rapaports dokumentär om A Tribe Called Quest som hade premiär på amerikanska biografer i helgen, var just hur flippat nyskapande gruppen och deras kollektiv Native Tounges framstod i jämförelse med sina dåtida kollegor.

Samtidigt som västkustgrupper som N.W.A. pekade finger åt polisen målade Native Tounges färgglada prästkragar och lanserade en nyhippietagning av afroamerikansk medvetenhet. Stilmässigt såg de ut som en blandning av medlemmar i Afrika Bambaataas Zulu nation och fågelskrämman i Trollkarlen från OZ.

Istället för att återanvända James Browns frustande funk grävde A Tribe Called Quest fram tillbakalutade jazzartister som Roy Ayers, Cannonball Adderlay och Lonnie Smith. Resultatet blev en mjukare variant av hiphop som aldrig hörts tidigare och passade dåtidens (acid)jazztokiga hipsters perfekt.

Förmodligen blev det också till slut gruppens vilja att bryta ny mark som förhindrade dem från det breda genomslag som efterföljare som The Roots och Erykah Badu kom att få.

Efter splittringen 1998 har Way Out West-aktuella Q-Tip fortsatt en karriär som soloartist och producent. Ali Shaheed Muhammad startade Lucy Pearl tillsammans med Raphael Saadiq och Dawn Robertson från En Vogue. Phife Dawg har hållit låg profil, skolat om sig till talangscout inom basket och fortfarande inte blivit klar med uppföljaren till sin solodebut ”Ventilation Da: LP” från 2000.

A Tribe Called Quest har återförenats på scen ett antal gånger de senaste åren men inte släppt något gemensamt material sedan 1998.

De har fortfarande ett album kvar på sitt kontrakt med skivbolaget Jive.

Youtube-tipset:
För en uppdatering kring vad de trendmässigt vassaste hiphopkatterna bar i skarven mellan 80- och 90-tal rekommenderas debutvideon ”I Left My Wallet In El Segundo”.

Övrigt:

Shabazz Palaces – Black Up (album)
Nyskapande med Digable Planets-veteranen Ishmael ”Butterfly” Butler.

Motor City Drum Ensemble – DJ-Kicks (DJ-album)
Från Sun Ra till Larry Heard i housetakt.

Steve Mason & Dennis Bovell – Ghosts Outside (album)
En Beta Band-stjärna i dub.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-07-14

 14/7 2011, 12:08 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: