Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Musiken gör inte hela artisten

Ett av mina första musikminnen är när pappa avfärdade min dåvarande favoritgrupp Kiss. Om de hade kunnat spela och varit bra ”på riktigt” hade de inte behövt sminka sig, resonerade han. Att hans egen favoritgrupp The Beatles lockat lika många lyssnare inte enbart med själva musiken utan också med sina yttre attribut, vad de stod för och representerade, besvärade honom inte.

Idag accepterar allt fler att avsändaren till ett budskap eller en låt och hur det presenteras är lika viktigt som vad som faktiskt sägs och hörs.

Hiphopstjärnan Lil Waynes karriär har beskrivits som om Ensam hemma-stjärnan Macaulay Culkin vuxit upp och blivit sin generations främsta skådespelare. Idag erkänner Wayne öppet att han inte längre är den bästa rapparen men att det inte heller har någon betydelse.

– Det som är bra med mig är att jag är en intressant jävel. Och det är vad mitt album kommer att handla om: om mig och hur intressant jag är, berättade Lil Wayne i senaste numret av hiphopmagasinet XXL.

Det låter kanske som hybris men är snarare ett tecken på stor självinsikt. Efter åtskilliga mixtapes och nio soloalbum – det senaste, ”Tha Carter IV”, släpptes i måndags – är artisten Lil Wayne mer spännande än hans musik.

Det finns klara likheter mellan Lil Wayne och Lady Gaga: deras musik är enbart en beståndsdel i ett större artistiskt koncept. Den stora skillnaden är att Lil Wayne aldrig drar någon skarp gräns mellan privatliv och sitt offentliga jag. För honom är den heltatuerade, hyperaktiva, ständigt producerade rapparen och skivbolagsbossen samma sak som den struliga privatpersonen med diamantglittrande tandrad.

När musikmagasinet The Fader för ett par år sedan frågade Lil Wayne om han aldrig kände sig överväldigad av det höga arbetstempot i studion tog han det närmast som en förolämpning.

– Det här är inget tempo. Det är så här jag lever. Jag vaknar, röker gräs, knullar brudar, blir avsugen, dricker min hostmedicin och kommer hit och gör min grej. Vad ska jag göra annars, ta semester? Det här är semester. Det du gör är ett jobb, säger Lil Wayne och tillägger:

– Jag kan dock inte ta åt mig äran för den sista raden. Den snodde jag från den där snubben i Kiss.

- - -

Youtube-tipset:
Senaste videon ”How To Love” är pinsam men ”6 Foot 7 Foot”, första singeln från ”Tha Carter IV”, är ett lyckat försök att återanvända framgångsreceptet till ”A Milli” från 2008.

Sökord: Lil Wayne + 6 Foot 7 Foot

Övrigt:
Big K.R.I.T.– ”Last King 2 (God’s Machine)” (mixtape)
Ännu en aptitretare innan officiella albumdebuten i höst.

Diverse artister – Americana: Rock Your Soul (samling)
Brittiska BBE samlar blåögda soul- och rockfavoriter.

The Soularks – My Man (singel)
Ljuv combo av pop och reggae från lokala vinylentreprenörer.

 1/9 2011, 12:16 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: