Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Begraven hund återfödd som rastakatt

I slutet av juli i år sitter fem avslappnade män framför ett pressuppbåd på den jamaicanska restaurangen och kulturcentralen Miss Lily’s i New York. Den vita bordsskivan framför dem är dekorerat med ett lejon. Väggen bakom pryds av en målning av några stora högtalare.

Platsen för presskonferensen är ingen slump. Huvudpersonen berättar att han är en reinkarnation av Bob Marley och att familjen Marley ser honom som en förlorad son som slutligen kommit hem. Ja, han påstår faktiskt det.

I rummet finns även en av Marleys biologiska avkommor, Lauryn Hills före detta Rohan Marley. Han garanterar att den pånyttföddes intresse för reggae är positivt så länge personen i fråga samtidigt kan ge något tillbaka till Jamaica.

Den förlorade sonen försäkrar att det inte handlar om exploatering och berättar om planerna på att bygga grönskande trädgårdar i huvudstaden Kingstons mindre turistvänliga slumoråden och odla rastavälsignade grönsaker och frukter.

Anledningen till att han bjudit in pressen är att han efter 11 soloalbum och över 30 miljoner sålda skivor tröttnat på våldsam rapmusik, konverterat till rastafari och begravt sitt tidigare artistnamn Snoop Dogg. Hädanefter vill han att vi kallar honom Snoop Lion.

Vid lejonets sida sitter bland andra producenten Diplo och Suroosh Alvi från amerikanska Vice Media som har dokumenterat pånyttfödelsen. Dokumentären ”Reincarnated” har premiär på prestigefyllda Toronto International Film Festival i september och anländer tillsammans med en fotobok och ett fullängdalbum.

Tidigare har Snoops främsta koppling till rastafari bestått av ett gemensamt intresse för ganja. Nyligen blev han portad från Norge på grund av sin förkärlek för den gröna örten.

Det var inte första gången Snoop hamnade i klinch med rättvisan och hur en person som gjort karriär på att rappa om gangsters, pengar och bitches ska hantera ett asketiskt liv som rättrogen rasta vet förmodligen bara jah.

En lokal reggaeprofil som jag pratade med förra veckan kunde i alla fall se en musikalisk lösning. Det lär bli många låtar om röka.

Youtube-tipset: Major Lazer & La Roux
”La La La”, första smakprovet från hundkatten, är en uppdatering av Ken Boothes klassiska ballad ”Artibella”. Det låter inte helt lovande. Kolla hellre in Diplo, Major Lazer och La Rouxs förlaga från 2010.

Övrigt:

Lindstrøm: “Rà-àkõ-st” (Todd Terje Extended Edit) (låt)
Par i norska nydiscoess.

I:Cube – ”M” Megamix (album)
Sommarens bästa klipp-och-klistra-disco.

Destinys Child – Say My Name (Cyril Hahn Remix) (låt)
Genialisk houseomarbetning av Beyoncé & co. Ladda ner gratis här.

Publicerat i Sydsvenskan 2012-08-08

 10/8 2012, 18:15 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: