Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Marley på djupet

Det måste ha varit på hösten 2000. Joe Claussell, vid tiden en av världens hetaste house-DJs, var på väg att avsluta sin spelning på Vega i Köpenhamn. Under några timmar hade new yorkaren blandat house med latinamerikanska slagverk och afrikanska spirituals.

När technoklassikern “Knights of the Jaguar” mixas in i Donna Summers discoanthem “I Feel Love” känns det som den ultimata finalen. Men Claussell är inte klar. Istället för att suga åt sig av publikens jubel vänder han sig om och bläddrar i skivväskan.

Vad spelar man för en kräsen housepublik, utmattad av Tuborg och åtskilliga timmars dans? Joe Claussell sätter på Bob Marleys charterresehit “Could You Be Loved” och får den att låta lika fantastisk och självklar som nationalsången efter ett OS-guld.

Alla har vi våra minnen av Bob Marley. För en gång skull inkluderar det påståendet verkligen alla, inte bara människor i väst utan folk från samtliga världsdelar. Därför är det förvånande att det dröjt ända tills nu innan någon på allvar dokumenterat Marleys livsgärning på film.

Kevin MacDonalds dokumentär “Marley” hade premiär redan i våras men nådde aldrig svenska biografer. Sedan ett par veckor tillbaka finns den att hitta på DVD och hyrfilm även här.

Arkivmaterial blandas med färska intervjuer med alla från gamla musikerkollegor, familj och älskarinnor till jamaicanska politiker, hans skolfröken och den schweiziska sjuksköterskan som vårdade honom vintern 1981 under hans sista desperata kamp mot cancern.

Även om artisten Bob Marley är djupt förankrad i det allmänna medvetandet lyckas filmen lyfta fram fakta som placerar musiken i ett nytt och ännu starkare sammanhang.

Framförallt klarar MacDonald av att beskriva Marleys lätt klyschiga budskap om “one love” - att vi alla är lika mycket värda oavsett hudfärg eller nationalitet - utan att det låter naivt.

Bob Marleys pappa var en vit engelsman som övergav honom och hans mamma redan vid sonens födsel. Som liten blev Marley retad för sin ljusa hud på Jamaica. När han i vuxen ålder försökte ta kontakt med sin pappas familj blev han förskjuten på nytt.

Det finns många artister med starka budskap. Det som gör Bob Marley unik är att han personligen förkroppsligade den mångkulturella dröm han sjöng om.

Budskapet och personen var ett.

Publicerad i Sydsvenskan 2012-08-22

 24/8 2012, 9:30 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: